Finiš: Razbijene kutije, razmena listića...

Beograd -- Tokom izbornog dana u Srbiji zabeležen je niz nepravilnosti, bilo je unošenja i iznošenja listića, dojave o bombi, ali i incidenata.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli
Tanjug
Tanjug

Na biračkom mestu u Konarevu kod Kraljeva kod jednog glasača pronađena su tri popunjena listića, potvrdio je predsednik Gradske izborne komisije Ivan Petrović.

Ekipa Foneta izbačena je s biračkog mesta broj tri u Privrednoj komori, rekao je novinar Foneta na konferenciji za štampu Republičke izborne komisije.

Kako je naveo, njima nije bio dozvoljen ulazak na biračko mesto na kome su nameravali da snime tok glasanja, a pozvana je i policija.

Predsednik RIK-a rekao je da nema informacija da se taj incident desio i da je prema pravilniku dozvoljeno snimanje toka izbornog procesa, osim snimanje građana dok su iza paravana.

Na biračkom mestu 81 na Voždovcu danas oko 10 sati dojavljeno je da je podmetnuta bomba.

"Policija je nakon izlaska na teren utvrdila da je dojava lažna", rekla je za "Blic" predsednica izborne komisije u opštini Voždovac Bojana Radaković.

Ona dodaje da je nakon toga dogovoreno da se glasanje neometano nastavi.

Policija je odredila zadržavanja do 48 sati članu izborne komisije u selu Ribnik kraj Jagodine zbog sumnje da je razbio dve glasačke kutije na biračkom mestu, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

Protiv muškarca (54) podneta je krivična prijava zbog sumnje da je počinio krivično delo iz člana 106. Zakona o izboru narodnih poslanika, navodi se u saopštenju.

Policijsko zadržavanje do 48 sati određeno je po odobrenju Osnovnog javnog tužilaštva u Jagodini, dodao je MUP.

U Vranju na biračkom mestu 24 prekinuto glasanje zato što su aktivisti jedne stranke uneli zaokruženi glasački listić, potvrdio je RIK.

Predsednik RIK-a Dejan Đurđević rekao je da se radi o aktivistima Jedinstvene Srbije.

Đurđević je rekao da u javnosti kruže različite dezinformacije o nepravilnostima na biračkim mestima i naveo da je nepravilnosti bilo samo na jednom biračkom mestu u Vranju u OŠ "Dositej Obradović".

"Članovi biračkog odbora su uhvatili jednog glasača koji iza paravana pokušava da zameni glasačke listiće, odnosno da prazan listić koji je dobio od biračkog odbora ponese sa sobom, a u kutiju ubaci popunjen listić", naveo je Đurđević.

On je kazao da je to biračko mesto zatvoreno i da će tu biti poništeno glasanje, a izbori ponovljeno.

"Ceo slučaj je prijavljen policiji. Drugih nepravilnosti nije bilo", kazao je Đurđević.

Na pitanje da je zabeleženo da je na glasačkom mestu u Koste Stojanovića u opštini Stari grad zabeleženo da su deljeni dupli pozivi za glasanje sa istim imenom i prezimenom glasača, ali sa različitim rednim brojem Đurđevićje objasnio da se "razlikuje sveska u kojoj su upisani birači koji su upisani za parlamentarne i lokalne izbore".

Ekipi čačanske regionalne televizije Telemark nije bilo dozvoljeno da snimi tok glasanja na biračkom mestu u selu Zablaće kod Čačka.

Glavna urednica Telemarka Ivana Subotić rekla je agenciji Beta da je predsednik biračkog odbora u Zablaću, u parohijskom domu gde se odvija glasanje, fizički sprečio ekipu da snimi tok glasanja na tom biračkom odboru i izbacio ih iz prostorije.

Ona je dodala da je predsednik biračkog odbora rukom odgurnuo kameru i rekao da snimanje nije dozvoljeno, posle čega je ekipa Telemarka otišla.

Prema rečima glavne i odgovorne urednice, ekipe Telemarka nisu imali neprijatnosti na drugim biračkim mestima u Čačku gde su slobodno snimali atmosferu glasanja i uzimali izjave od birača.

Članu izborne komisije u selu Ribnik kod Jagodine, zbog postojanja osnova sumnje da je razbio dve glasačke kutije na biračkom mestu određen pritvor do 48 sati.

Kako je saopštilo Ministarstvo unutrašnji hposlova Srbije, članu izborne komisije određeno je zadržavanje u trajanju od 48 sati po odobrenju Osnovnog javnog tužilaštva u Jagodini

Protiv pedesetčetvorogodišnjeg muškarca podneta je krivična prijava zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo iz člana 106. Zakona o izboru narodnih poslanika.

Direktor Vojvođanskog građanskog centra Željko Stanetić ocenio je da je trenutno teško analizirati mnogobrojne informacije koje su se u medijima pojavile vezano za neregularnosti na izborima u Srbiji, ali da ta činjenica sama po sebi govori da ne prolazi sve u najboljem redu.

"Neki od mojih kolega su danas na izbornim mestima i deluje da je klima prilično napeta. Svakako ova situacija može da utiče na regularnost izbora, pitanje je samo u kom procentu sve ovo može ugroziti izbore", rekao je Stanetić za agenciju Beta.

Prema njegovim rečima, na ovim izborima pojavile su se nove situacije kojih do sada nije bilo, kao što je slanje SMS poruka glasačima sa službenog broja kompanije Er Srbija, dovođenje radnika Jumka na glasanje i sugerisanje za koga treba da glasaju i slično.

"To su prilično ozbiljne stvari, ali se moram ograditi jer još javnost nema proverene informacije. U svakom slučaju sve to ostavlja jednu crnu sliku i utiče na regularnost izbora", rekao je on.

.

Politika

strana 1 od 275 idi na stranu