Počelo glasanje na Kosovu, nema problema

Na Kosovu i Metohiji jutros je počelo glasanje za republicki parlament, a građani će svoje biračko pravo moći da ostvare na 90. biračkih mesta.

Izvor: Tanjug
Podeli

U 07.00 sati počelo je glasanje na 11 biračkih mesta u Kosovskoj Mitrovici.

Prethodno je OEBS rano jutros na biračka mesta dostavio izborni materijal uključujući i glasačke listiće.

Na svakom biračkom mestu nalaze se po tri člana biračkog odbora koji su danas tu ispred OEBS-a, a koje je imenovala Republikča izborna komicija ispred stranaka učesnica izbora.

OEBS je u pratnji kosovske policije rano jutros dostavio birački materijal na 90 biračkih mesta koliko je ukupno otvoreno na teritoriji KiM.

Pravo glasa na KiM ima 106. 094 birača.

Misija OEBS-a na Kosovu sprovešće "akciju prikupljanja glasova", kako bi omogućila biračima sa pravom glasa pristup srpskim izborima, a potom ce glasačke kutije sa "prikupljenim glasovima" transportovati u Rašku i Vranje.

Na Kosovu će Misija OEBS-a otvoriti pet centara sa povezanim ograncima širom Kosova.

Angažovanje OEBS-a oslanja se na prethodna iskustva, naročito na iskustva iz 2014. godine.

Nakon završetka procesa, OEBS će transportovati prikupljene glasove u Rašku i Vranje i predaće ih RIK-u na brojanje i ostale prateće procedure.

U Kosovskoj policiji Tanjugu je receno da će zbog održavanja javnog reda i mira u nedelju na ulicama biti pojačno prisustvo njihovih pripadnika.

Republička izborna komisija odlučila je da, kako su naveli, iz bezbednosnih razloga na Kosovu i Metohiji smanji broj lokacija biračkih mesta, sa 25 na 21.

Broj birača ostaje isti i oni će svoje biračko pravo moći da iskoriste na 90. biračkih mesta koliko je otovreno na Kosovu do 20 časova.

Politika

strana 1 od 275 idi na stranu