Protest u MK: Policija na mostu, bojom na "lavove"

Skoplje -- Pristalice građanske inicijative "Protestujem" su u centru Skoplja nastavili protest koji traje već desetak dana.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug, arhiva
Foto: Tanjug, arhiva

Oni traže povlačenje odluke predsednika Đorđa Ivanova o aboliciji političara kao i odlaganje prevremenih parlamentarnih izbora raspisanih za 5. jun.

Demonstranti, koji su nezadovoljni desetogodišnjom vladavinom VMRO DPMNE Nikole Gruevskog, nameravali su da protestuju ispred Ustavnog suda, koji smatraju simbolom nepravde i korupcije, ali su ih jake policijske snage u tome sprečile.

Policija, opremljena vozilima sa vodenim topovima, blokirala je most "Goce Delčev", sprečivši tako učesnike takozvane Šarene revolucije da iz centra grada pređu na drugu stranu Vardara gde se nalazi Ustavni sud.

"Nema pravde, nema mira!", "Nikola na robiju", "Odlazi mafijo", "Blizu je pobeda", neki su od slogana koji su uzvikivali demonstranti na protestima u organizaciji građanskg pokreta "Protestujem", koje je podržala i opozicija predvođena Socijaldemokratskim savezom Makedonije Zorana Zave, kao i albanska partija "Besa".

Demonstranti su "ofarbali" fugure lavova koji se nalaze na mostu "Goce Delčev", kada su došli do tog mosta nakon što su uobičajeno proteste započeli ispred zgrade u kojoj se nalazi Specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore.

Pretestna šetnja u organizaciji građanskog pokreta "Protestujem" i večeras je završena ispred Vlade Makedonije. Tu su i večeras poručili lideru VMRO DPMNE da neće izbeći zatvor i da neće dozvoliti aboliciju. "Zatvor ti ne gine Nikola" i "Idrizovo (zatvor) za abolirane", skandirali su demonstranti ispred zgrade makedonske vlade.

Povod za početak građanskih protesta 12. aprila bilo je nezadovoljstvo odlukom predsednika Makedonije Đorđa Ivanova da abolira političare protiv kojih Specijalno tužilaštvo vodi krivične istrage, među kojima je najviše članova rukovodstva vladajuće VMRO DPMNE, a i njen lider Nikola Gruevski.

Demonstranti u organizaciji građanskog pokreta "Protestujem" traže ostavku predsednika Makedonije Đorđa Ivanova zbog te abolicije, da se odlože izbori koji su zakazani za 5. jun, jer smatraju da za njih ne postroje uslovi, da makedonska vlada podnese ostavku i da bude formirana ekspertska vlada koja će pripremiti fer i kredibilne izbore, ali i da građanske nevladine organizacije budu uključene u pregovore za političko rešavanje krize.

Politička kriza u Makedoniji, koja traje skoro dve godine, dodatno je zaoštrena odlukom vladajuće koalicije u makedonskom parlamentu da raspiše izbore za 5. jun uprkos protivljenju opozicije, kao i odlukom predsednika Ivanova da abolira političare povezane s aferom prisluškivanih razgovora.

Makedonska politička kriza počela je kada opozicioni SDSM nije priznao rezultate parlamentarnih izbora zbog čega je odbio da uđe u parlament, optužujući vladajuću VMRO DPMNE da je lažirala izbore.

U junu prošle godine su četiri najveće stranke VMRO DPMNE Nikole Gruevskog, SDSM Zoran Zaeva, DUI Alija Ahmetija i DPA Menduha Tačija, uz posredovanje SAD i EU, postigle Dogovor iz Pržina, kojim je trebalo da se reši kriza, ali je sprovođenje tog dogovora sada u zastoju, uz međusobna optuživanja suprotstavljenih strana.

Region

strana 1 od 117 idi na stranu