Još jedan protest u MKD: Šutka ti ne gine, Nikola

Skoplje -- Hiljade građana Skoplja i deseti put su protestovali tražeći ostavku predsednika Makedonije Đorđa Ivanova i izražavajući nezadovoljstvo vladavinom VMRO DPMNE.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

"Šutka (zatvor) ti ne gine, Nikola", pevali su demonstranti na protestima u organizaciji građanskog pokreta "Protestujem", poručujući bivšem premijeru i lideru VMRO DPMNE Nikoli Gruevskom da će jednog dana morati da odgovara pred zakonom, kako kažu, za sva zlodela koji je počinio prethodnih godina.

Kao i prethodnih dana, protest je započet ispred Specijalnog tužilaštva koje se bavi aferom o prisluškivanim razgovorima, u znak podrške toj instituciji.

"Šarena revolicija" građanskog pokreta "Protestujem", koju je podržala opozicija predvođena Socijaldemokratskim savezom Zorаna Zaeva, večeras je ofarblala fasadu novoigrađene barokne zgrade Agencije za medije, koje je deo vladinomg projekta "Skoplje 2104".

Demonstranti su obrisali farbu sa štitova policajaca koji su obezbeđivali tu zgradu i zalepili im srca od papira na štitove.

Farbanjem državnih institucija i spomenika, kako kažu, pokazuju nezadovoljstvo vlašću i revolt prema projektu "Skoplje 2014" na koji je, kako smatraju, vlast bespotrebno potrošila mnogo para.

Protestom isred Agencije za medije su izrazili i nezadovoljstvo jer nije sprovedena medijska reforma, jedan od uslova iz Dogovora iz Pržina za održavanje kredibinih izbora.

Demonstranti u organizaciji građanskog pokreta "Protestujem" traže ostavku predsednika Makedonije Djorđa Ivanova zbog abolicije političara kokji su osumnjičeni za krivična dela, kao i da se odlože izbori koji su zakazani za 5. jun, da makedonska vlada podnese ostavku i da bude formirana ekspertska vlada koja će pripremiti fer i kredibilne izbore.

Građani, koji su nezadovoljni desetogodišnjom vladavinom VMRO DPMNE Nikole Gruevskog, i večeras su protest završili ispred sedišta Vlade Makednije

Demonstranti u Skoplju i više gradova u Makedoniji od 12. aprila protestuju zbog odluke Ivanova da abolira političare, među kojima je najviše članova rukovodstva vladajuće VMRO DPMNE Nikole Gruevskog.

Antivladini protesti u organizaciji pokreta "Protestujem", koje okuplja više od 80 građanskih nevladinih protesta, podržani su u više gradova Makedonije, u Bitolju, Ohridu, Velesu, Strumici, Kumanovu, ;

dok su u Bitolju i Velesu organizovane i kotrademostracije provladinog Pokreta za odbranu Makedonije. ;

Prethodno su tokom dana u Skoplju protiv vlasti protestovale i manje albanske partije i nevladine prganizacije, izrazivši i protest zbog apecijalnog tužilaštva i zatvaranja Albanaca po nalogu aktuelne vlasti.

To je bio ;prvi protest albanskih organizacija od kako je makedonski predsednik Djorđe Ivanov abolirao političare, među kojia je najviše funcionera vladajuće VNRO DPMNE, u vezi sa aferom prisluškivanja razgovora.

Proteste su organizovali Udruženje bivših političkih zatvorenika i prognanika Albanaca u Makedoniji, Organizacija ratnih vetarana OVK i Pokret za reformu DPA (Demokratske partije Albanaca) gradonačelnika Struge Zijadina Sele i Nacionalni demokratski preporod. ;

Region

strana 1 od 117 idi na stranu