Završen i deveti protest u Skoplju

Skoplje -- U Skoplju su održani skupovi pristalica opozicije i vlasti, u trenutku kada je objavljeno da sutrašnji pregovori o makedonskoj krizi u Beču neće biti održani.

Izvor: Tanjug
Podeli

Pokret "Protestujem" održao je deveti protest po redu koji je započeo kao i ovih dana ispred Specijalnog tužilaštva. Potom su se uputili ka zgradi Vlade gde su na ulici ispisali bojom "Šarena revolucija", javila je agencija MIA.

Današnji protesti održani su pod izuzetno jakim policijskim obezbeđenjema pošto su se večeras posle pauze okupile i pristalice vladajuće VMRO-DPMNE i predsednika Đorđa Ivanova.

Policijski kordon nije dozvolio da dođe do kontakta između učesnika dva protesta, navodi MIA. Ulice u centru Skoplja su bile zatvorene za saobraćaj.

Protesti su i večeras održani u više gradova: Štipu, Kumanovu, Velesu, Bitolju, Strumici i Kavadarcima.

Pokušaj da se lideri glavnih političkih stranaka u Makedoniji okupe na razgovorima sa komesarom EU za proširenje Johanesom Hanom u Beču, kako bi našli nacin za prevazilaženje političke krize, je propao, saopštio je portparol Evropske komisije u Beču, javio je Rojters.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han i članovi Evropskog parlamenta Edvard Kukan, Ričard Hovit i Ivo Vajgl upozorili su ranije danas, nakon otkazivanja pregovora u Beču za prevazilaženje makedonske političke krize, da bi slom sporazuma iz Pržina imao ozbiljne posledice za tu zemlju.

"Sastanak je trebalo da pomogne zemlji da pronađe put ka napretku u primeni sporazuma iz Pržina uz učešće svih potpisnica sporazuma", navodi se u saopštenju Hana i trojice članova EP u kojem se izražava i žaljenje zbog propasti pregovora, zakazanih za sutra.

U saopštenju se dodaje da trajni problemi vladavine zakona u Skoplju koji, kako se navodi, podrivaju sporazum iz Pržina, moraju biti rešeni bez daljeg odlaganja.

Dugotrajna kriza u Makedoniji produbljena je prošle nedelje nakon što je predsednik Đorđe Ivanov abolirao 56 funkcionera povezanih sa skandalom prisluškivanja što je naišlo na oštre proteste u zemlji i inostranstvu.

Lider SDSM Zoran Zaev rekao je da neće učestvovati u razgovorima ukoliko Ivanov ne poništi odluku o amnestiji i ne odloži izbore zakazane za 5. jun.

Region

strana 1 od 117 idi na stranu