"Preminuli u spiskovima neće uticati na rezultate"

Beograd -- Predsednik RIK Dejan Đurđević rekao je za “Večernje novosti“ da nepravilnosti u biračkom spisku ne mogu da utiču na rezultat izbora.

Izvor: Večernje novosti
Podeli
Tanjug
Tanjug

“Ukoliko se u biračkom spisku još nalaze imena ljudi koji su umrli, onih koji nisu naši državljani ili su duplo upisani, to ne može da utiče na regularnost izbora. Jer, izborni cenzus se ne određuje prema ukupnom broju birača nego na osnovu broja onih koji su glasali, koji su se potpisali u izvod iz biračkog spiska i uzeli glasački listić“, kaže Đurđević.

On je ocenio kao čiste spekulacije optužbe o mogućim mahinacijama, promenama prebivališta...

“Povod je to što su se pojedini građani žalili da su dobili pozive za glasanje na ime osoba koje ne postoje na toj adresi. RIK-u je dostavljeno nekoliko takvih poziva. Posle provere utvrđeno je da je reč o rođacima osoba koje su prodale stan ali se nisu odjavile sa te adrese“, dodaje Đurđević.

Na pitanje zašto su neki birači dobili po dva poziva za glasanje, Đurđević je rekao da je moguće da je jedan poziv za lokalne, a drugi za republičke izbore jer se razlikuju birački spiskovi.

“Interno raseljena lica s Kosova i Metohije, na primer, prema mestu boravišta mogu da glasaju na parlamentarnim izborima, ali ne mogu da se izjašnjavaju na lokalnim“, istakao je Đurđević i napomenuo da ne postoji opasnost da duplo upisani iskoriste “oba glasa“.

Potom je obrazložio zašto je RIK odlučila da se naknade članovima biračkih odbora isplaćuju na njihove tekuće račune.

“Na ranijim izborima mnogi članovi biračkih odbora žalili su se da su ih predlagači reketirali i uzimali im deo naknade, ili su ucenjivani time da moraju da ostvare određeni uspeh na tom biračkom mestu. Zato će sada novac dobijati na tekuće račune, a uslov je da opštinskoj upravi dostave kopiju kartice svog računa“, zaključio je Đurđević.

Politika

strana 1 od 275 idi na stranu