"Na regularnost izbora ne utiču upisani birači"

Beograd -- Predsednik RIK-a Dejan Đurđević izjavio je da na regularnost izbora ne mogu da utiču imena preminulih osoba, stranih državljana ili duplo upisanih birača.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

"Izborni cenzus se ne određuje prema ukupnom broju birača nego na osnovu broja onih koji su glasali, koji su se potpisali u izvod iz biračkog spiska i uzeli glasački listić", rekao je Đurđević za sutrašnje izdanje Večernjih novosti.

On je rekao da su optužbe opozicije o mogućim mahinacijama, imenima mrtvih u spiskovima i promenama prebivališta, čiste spekulacije povodom žalbi pojedinih građana da su dobili pozive za glasanje na ime osoba koje ne postoje na toj adresi.

"RIK-u je dostavljeno nekoliko takvih poziva. Posle provere utvrđeno je da je reč o rođacima osoba koje su prodale stan, ali se nisu ođavile sa te adrese", objasnio je Đurđević.

Prema njegovim rečima moguće je da su neki birači dobili po dva poziva za glasanje da bi glasali na lokalnim, odnosno republičkim izborima, jer se birački spiskovi razlikuju.

"Interno raseljena lica s Kosova i Metohije, na primer, prema mestu boravišta mogu da glasaju na parlamentarnim izborima, ali ne mogu da se izjašnjavaju na lokalnim", rekao je Đurđević i odbacio mogućnost da duplo upisani birači "iskoriste" oba glasa.

Politika

strana 1 od 275 idi na stranu