18 sati razgovora, dogovor sa Prištinom, ali...

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohije Marko Đurić rekao je da su u Briselu posle 18 sati razgovora postignuti dogovori sa predstavnicima Prištine.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 20.04.2016.

08:01

18 sati razgovora, dogovor sa Prištinom, ali...
Beta

Ističući da su postignuti važni dogovori za srpski narod na Kosovo u Metohiji u "četiri fundamentalne" oblasti, Đurić je Tanjugu rekao da lične karte, koje su izdale naše vlasti, slobodno mogu da se upotrebljavaju na Kosovu i Metohiji kao i do sada i dodao da će se razgovori o ličnim kartama nastaviti u narednom periodu.

"Neće biti blokada, neće biti bilo kakvih prepreka", poručio je Đurić.

Postignut je dogovor o transportu opasnih materija, blokada za kamione prestaje u ponedeljak, 25. aprila, i više neće biti zastoja za naše kamione koji ulaze iz centralne Srbije, kao i o izborima 24. aprila, koji će biti održani po istom modelu kao i 2014. godine, uz prisustvo OEBS-a, naveo je Đurić.

On je kazao da je utvrđeno da na KiM bude 90 biračkih mesta.

Đurić je rekao i da neće biti zabrane ulaska srpskim zvaničnicima na KIM i najavio da će sutra posetiti KiM "na najnormalniji mogući način".

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je rekao da ne pamti kada su pregovori bili "ovoliko dugi i teški" i istakao da su postignuti rezultati posledica "višenedeljnih diplomatskih napora" u kojima je, kako je naveo, učestvovao i premijer Aleksandar Vučić i drugi zvaničnici.

"Mislim da smo postigli mnogo toga, da smo ostvarili dobar rezultat za našu zemlju i naš narod na KIM", zaključio je Đurić.

Međutim, portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič kaže da je reč samo o privremenom dogovoru dok se ne nađe trajno rešenje za dokumenta koja srbija smatra važećim, a Priština ih naziva papirima koje izdaju paralelne strukture.

"O pitanju ličnih dokumenata dogovoreno je da se nastavi rasprava na tu temu uz posredovanje EU koja će sazvati radnu grupu sa tim ciljem u skoroj budućnosti", navela je Kocijančić.

Južno od Ibra, u Gračanici, Srbi su sigurni jedino u to da Priština od namere da zabrani srpska dokumenta neće lako odustati.

Čvrst I trajan sporazum, pak, trebalo bi da bude dogovor o transportu opasnih materijala, kojim se otklanjaju razlozi za blokadu na prelazima sa Kosovom za cisterne sa srpskim tablicama. Taj sporazum bi trebalo da se primenjuje od 25. aprila.

Dogovoren je i novi način najavljvanja poseta zvaničnika Srbije Kosovu. Očekuje se da će se time izbeći zabrane i rasprava o tome ko ima pravo da uđe i koji su rokovi za odobrenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: