U Skoplju i večeras protesti

Hiljade građana Skoplja u više makedonskih gradova i večeras, osmi put protestovalo je tražeći ostavku predsednika Makedonije Đorđa Ivanova.

Izvor: Tanjug

Sreda, 20.04.2016.

21:53

Default images
Foto: Thinkstock

Građani, koji su nezadovoljni desetogodišnjom vladavinom VMRO DPMNE Nikole Gruevskog, večeras su su protestovali ispred parlamenta, Vlade Makedonije i sedišta uprave Grada Skoplja.

Demonstranti u organizaciji građanskog pokreta Protestujem traže i da se odlože izbori koji su zakazani za 5. jun, da makedonska vlada podnese ostavku i da bude formirana ekspertska vlada koja će pripremiti fer i kredibilne izbore.

Organizatori i učesnici građanskih protesta naveli su da s protive odlasku opozicione SDSM na pregovore u Beč sa vladajućom strankom, jer smatraju da ona do sada nije poštovala dogovore. Ponovljen je zahtev da u rešavanje političke krize budu uključene i građanske organizacije.

"Nema pravde, nema mira", "Nikolče diktatirče", "ostavka, ostavka", "Mafiju na robiju", bile su samo neke od parola koje su odzvanjale ulicama Skoplja.

Demonstranti su i večeras gađali bojama Trijumfalnu kapiju, zadnju stranu zgrade Sobranja i sedište skopske gradske vlasti, ali su ofarbali i spomenik Prometeju, jedan od mnogobrojnih spomenika koji su napravljeni u okviru vladinog projekta "Skoplje 2014".

Demonstranti farbanjem državnih institucija i spomenika, kako kažu, pokazuju nezadovoljstvo vlašću i revolt prema projektu "Skoplje 2014" na koji je, kako smatraju, vlast bespotrebno potrošila mnogo para.

Demonstranti u Skoplju i više gradova u Makedoniji od 12. aprila protestuju zbog odluke Ivanova da abolira političare, među kojima je najviše članova rukovodstva vladajuće VMRO DPMNE Nikole Gruevskog.

Građanski protest koji je danas dobio naziv "Šarena revolucija", podržava opozicija predvođena SDSM Zoran Zaeva i nekoliko manjih albanskih stranaka.

Protest je kao i prethodnih dana počeo ispred Specijalnog tužilaštva koje se bavi aferom o prisluškivanim razgovorima, u znak podrške toj instituciji.

Antivladini protesti su večeras, prema lokalnim medijima, pored Skoplja održani i u Bitolju, Strumici, Prilepu, Kočanima, Kumanovu, Štipu i Velesu.

Istovremeno je i provladino Građansko udruženje za odbranu Makedonije organizovalo kontraproteste u Bitolju, Velesu, Kavadarcima i Kočanima.

To udruženje je najavilo da će sutra u Skoplju organizovati "veliki skup za odbranu Makedonije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: