Talas protesta se širi Makedonijom

Građanski protesti zbog odluke predsednika Makedonije da abolira političare osumnjičene za kriminal će se održati u Skoplju i više makedonskih gradova.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 18.04.2016.

14:45

Default images
Thinkstock

Kako je najavljeno, protesti u organizaciji građanskog pokreta Protestujem, koje podržava opozicija, u Skoplju će, po šesti put, početi u 18.00 ispred Specijalnog tužilaštva fmirano da istraži aferu prisluškivanih razgovora, kao podrška toj instituciji.

Pored Skoplja protesti će biti održani i u Bitolju, Strumici, Štipu i Kočanima. Prema portalu Novatv.mk, za sutra je najavljen i početak protesta u Prilepu, a zahtevima za ostavku predsednika Makedonije Đorđa Ivanova zbog abolicije političara u četvrtak će se priklljučiti i Gostivar.

Priljučivanje protestima najavilo je i nekoliko albanskih opozicionih stranaka, koje su nezadovoljne vladavinom VMRO, a proteste je podržalo i više albanskih intelektualaca.

Na prošlonedeljnim protestima u Skoplju, Bitolju i Strumici učestvovalo više hiljada građana koji su tražili ostavku Ivanova, odlaganje vanrednih parlamentarnih izbora zakazanih za 5. jun i formiranje ekspertske vlade koja će pripremiti fer i kredibilne izbore.

Tim demonstracijama su prisustvovali i funkcioneri i pristalice najveće opozicione partije Socijaldemokratski savez Makedonije Zorana Zaeva i njenih koalicionih partnera.

Provladino Građansko udruženje za odbranu Makedonije, koje je prethodne sedmice organizovalo kontraproteste, saopštilo je da antimitinga više neće biti, jer su ispunili svoj cilj pošto su izbori zakazani za 5. jun.

Pristalice tog udruženja su protestovale pred sedištem najveće opozicione stranke SDSM tražeći da se ukine abolicija za lidera partije Zoran Zaeva, koji je to i sam krajem prošle sedmice zatražio od predsednika Makedonije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: