Ko su uhapšeni u akciji "Skener 2"

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je u akciji "Skener 2" širom Srbije uhapšeno 49 osoba, zbog korupcije i zloupotrebe položaja.

Izvor: B92
Podeli
Screenshot
Screenshot

Stefanović je istakao da je počinjenim krivičnim delima, koja se pretežno odnose na zloupotrebu službenog položaja u državnim organima, budžet Republike Srbije, Autonomne pokrajine Vojvodine, više opština, privrednih subjekata i fizičkih lica oštećen za oko 7,6 miliona evra, saopštio je MUP Srbije.

Prema njegovim rečima, među uhapšenima se nalaze rukovodioci i zaposleni u poreskoj upravi, nekadašnjem Ministarstvu zaštite životne sredine i prostornog planiranja, funkcioneri lokalnih samouprava, zaposleni u više javnih preduzeća „Elektroprivredi Srbije“, „Poštama Srbije“, „Elektrokosmetu“.

Ministar je dodao da je među uhapšenima i 12 saobraćajnih policajaca, osumnjičenih da su počinili krivična dela iz oblasti primanja mita, kao i da je krivična prijava u redovnom postupku podneta protiv 25 osoba, dok se za dvoje osumnjičenih traga.

Akcija je, kako je naveo, sprovedena u više gradova u Srbiji - Beogradu, Novom Sadu, Pančevu, Boru, Zaječaru, Jagodini, Kraljevu, Kragujevcu, Nišu, Somboru, Kikindi i Zrenjaninu.

"Današnja akcija je još jedan pokazatelj da policija, u saradnji sa nadležnim tužilaštvima, neće stati u obavljanju svog posla. Reč je o delima iz oblasti korupcije, koja su veoma društveno opasna, zbog čega se ovakve akcije često sprovode i nadam se da će to biti opomena svima da se kriminal u Srbiji ne isplati“, zaključio je ministar policije.

Policijski službenici Sektora unutrašnje kontrole, u saradnji s Višim javnim tužilaštvom u Jagodini, uhapsili su sedam policijskih službenika.

Uhapšeni policijski službenici A.B., N.Z., S.G., G.V., N.S., S.G., i B.L. i zaposleni u preduzeću ''Srbijaputevi'' R.T., sumnjiče se da su, od oktobra do decembra 2015. godine, na području grada Jagodine, izvršili više krivičnih dela primanje mita i zloupotreba službenog položaja.

Policijski službenici Sektora unutrašnje kontrole su, u saradnji s Višim javnim tužilaštvom u Kraljevu, doneli rešenja o zadržavanju do 48 časova za petoricu policijskih službenika Policijske uprave u Kraljevu, Odeljenja saobraćajne policije.

Uhapšeni M.M., S.T., G.M., D.T. i V.P, umnjiče se da su od avgusta 2015. do aprila ove godine, na području grada Kraljeva, počinili više krivičnih dela primanje mita i zloupotreba službenog položaja.

Postoje osnovi sumnje da su od učesnika u saobraćaju zahtevali i primali novac u različitim novčanim iznosima u kontinuitetu, kako im za učinjeni prekršaj ne bi podnosili prekršajne prijave.

Na taj način osumnjičeni su budžet Republike Srbije oštetili za 3.600.000,00 dinara.

Screenshot
Screenshot

Pročitajte još:

Objavljen snimak akcije "Skener 2" / VIDEO

Akcija "Skener 2", uhapšeno 49 osoba

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja uhapšeni su Z. Đ.(1950), Lj.B. (1949), P. M.(1960), B. R. (1957) i R. V.(1949).

Postoje osnovi sumnje da je Z. Đ., kao odgovorno lice u javnom preduzeću ''Elektrokosmet“, u saizvršilaštvu sa Lj. B., odgovornim licem komisije za javnu nabavku, i P.M., odgovornim licem ''Agropepito“ i SGR ''Bilding“, od marta do aprila 2013. godine, u nameri pribavljanja imovinske koristi preduzeću ''Moment plus“, suprotno Zakonu o javnim nabavkama, zaključio Ugovor o javnoj nabavci 400 električnih brojila s preduzećem ''Moment plus“ po ceni od 8.350,00 dinara po komadu, što ukupno iznosi 3.340.000,00 dinara, iako je tržišna vrednost po komadu 3.230,00 dinara.

Poslove preduzeća ''Moment plus“ vodio je osumnjičeni P. M. tako da su osumnjičeni preduzeću ''Moment plus“ iz Gračanice pribavili 2.048.000,00 dinara protivpravne koristi, na štetu javnog preduzeću „Elektrokosmet“.

Takođe, postoje osnovi sumnje da je Z. Đ. u saizvršilaštvu sa B. R. odgovornim licem ''OB-Videlektro“ iz Beograda, od marta 2013. do oktobra 2014. godine ,u nameri pribavljanja imovinske koristi preduzeću ''OB-Videlektro“ ,suprotno Zakonu o javnim nabavkama, avansno uplatio 14.042.240,00 dinara na račun preduzeća ''OB-Videlektro“ iako je bio u obavezi da sprovodi postupak javnih nabavki.

Na taj način, osumnjičeni je nabavio robu u iznosu od 9.619.847,26 dinara, iako je to tržišna vrednost isporučene robe, te je ostvarena razlika u ceni u iznosu od 4.422.438,85 dinara, čime je pribavio korist preduzeću ''OB-Videlektro“, na štetu javnog preduzeća ''Elektrokosmet''.

Postoje osnovi sumnje da je Z.Đ. u saizvršilaštvu sa R. V., odgovornim licem u JP ''Elektrokosmet“, takođe, naložio plaćanje troškova prevoza energetskog transformatora na relaciji Kosovska Mitrovica – Skoplje, za preduzeće „Marija Komerc“ iz Donje Gušterice, a račun je ispostavljen „Elektrokosmetu“

Račun, koji je zaveden u knjigu ulaznih faktura i plaćen, nije parafiran od rukovodilaca tehničkih službi u pomenutom preduzeću, a usluga je izvršena. Time je pribavljena korist preduzeću ''Marija Kkmerc'' u iznosu od 360.000,00 dinara, na štetu preduzeća JP ''Elektrokosmet“.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu uhapsili su odgovorna lica Sportsko-rekreativnog centra «Ljubomir Ivanović Gedža» M. S. i D. M., odgovorno lice firme''Dejtona“ iz Mladenovca V.M., odgovorno lice SZR 'OMM iz Mladenovca V. M., ovlašćenom licu za raspolaganje sredstvima sa računa ''Digital Jurop“ iz Mladenovca S.S.

Postoje osnovi sumnje da su od januara 2011. godine do kraja decembra 2012. godine M.S. i D.M., koristeći službeni položaj, pribavili imovinsku korist SUZR ''Dejtona“ iz Mladenovca, SZR OMM iz Mladenovca, PR ''Digital Europe“ iz Mladenovca i za osumnjičenog D.M. lično, od 9.359.280,00 dinara.

Sumnja se da su ih na krivično delo sa umišljajem podstrekli osumnjičeni V.M. i V.M., tako što su u im dostavljali fiktivnu dokumentaciju i to: ponude, ugovore i račune-fakture na različite iznose, a sve na ime fiktivnih radova na održavanju Sportsko-rekreativnog centra u kome su bili odgovorna lica.

Radovi nisu izvedeni, a na osnovu dokumentacije obavljena su neosnovana plaćanja sa računa Sportsko-rekreativnog centra “Ljubomir Ivanović Gedža” na račun SUZR ''Dejtona“ iz Mladenovca od 5.339.280,00 dinara, na račun SZR OMM iz Mladenovca od 2.790.000 dinara i na račun PR ''Digital Europe“ iz Mladenovca od 1.230.000,00 dinara.

Od toga iznosa, osumnjičena S.S. je na osnovu većeg broja naloga za isplatu, kao lice ovlašćeno da raspolaže novčanim sredstvima na računu PR ''Digital Europe“ ,podigla 900.000,00 dinara i predala na ruke osumnjičenom D.M.

Screenshot
Screenshot

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, uhapsili su i zadržali Đ. G.(1973) odgovorno lice privrednog društva ''Sidagro“ iz Novog Sada, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotrebe položaja odgovornog lica.

Osumnjičeni je žitarice (merkantilnu soju, pšenicu, suncokret i kukuruz), koje je od vlasnika poljoprivrednih gazdinstava s teritorija opština Titel i Žabalj dobio na čuvanje tokom 2015. godine, u vrednosti od 51.362.021,81 dinara, bez dozvole vlasnika robe prodao, a novac od prodaje zadržao za sebe i na taj način oštetio poljoprivrednike.

U istom periodu je, kako se sumnja, robu - žitarice, veštačko đubrivo, seme i pesticide, koje je nabavio na odloženo plaćanje od više privrednih društava sa teritorije Novog Sada i okoline u vrednosti od 45.586.107,25 dinara, prodao kroz veleprodaju i maloprodaju.

Novac od prodaje je prisvojio za sebe i privredno društvo. Na taj način je sebi i firmi ''Sidagro“ pribavio protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 96.948.129,06 dinara.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Pančevu, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Pančevu, uhapsili su i zadržali S.K. (1945) iz Pančeva, odgovorno lice ''Globus auta“ iz Pančeva i D.V. (1966) iz Mačvanske Mitrovice, zaposlenog u Fondu za zaštitu životne sredine Republike Srbije, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica i nesavestan rad u službi .

Osumnjičeni S.K. je jula 2010. godine i januara 2011., novac dobijen od Fonda za zaštitu životne sredine Republike Srbije, namenjen sufinansiranju projekata izrade projektno tehničke dokumentacije za izgradnju solarne elektrane i izrade elektro-pogonskih sistema na vozilima u iznosu od 17.720.000 dinara, nenamenski utrošio.

Osumnjičeni D.V. zadužen za nadzor nad realizacijom pomenutih projekata, nije vršio kontrolu trošenja ovih sredstava, niti je preduzeo mere u cilju raskida ugovora i povraćaja sredstava.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Somboru, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Somboru, uhapsili su i zadržali Lj.M. (1956), odgovorno lice ''Stapar“, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Postoje osnovi sumnje da je Lj.M. od 2013. do 2015. godine, od dobavljača ''Bač" iz Bača, ''Dijamant" AD Zrenjanin, ''Feketić" AD Sombor, ''Baćo" Vrbas, ''Uljarice Bačka" Novi Sad, kao i većeg broja poljoprivrednih proizvođača preuzimao robu, koju nije evidentirao u svojim poslovnim knjigama, a potom ju je otuđio.

Na taj način osumnjičeni je ostvario protivpravnu imovinsku korist od 18.729.012,65 dinara, na štetu navedenih pravnih i fizičkih lica, koji su oštećeni u ukupnom novčanom iznosu od 20.599.349,69 dinara.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kragujevcu, po nalogu Višeg javnog tužilaštva, uhapsili su i zadržali dvojicu odgovornih lica privrednog društva ''Elektroporcelan“, D. M. (1957) i Z. S. (1959), kao i S. S. S. (1954), odgovorno lice firme VST doo iz Beograda, D. N. (1956), odgovorno lice firme ''Lasernet sistemi“ iz Beograda, I. Ž. (1984), odgovorno lice SZR ''Toner pro“ iz Beograda i V. M. (1952) odgovorno lice ''Deklo“ doo iz Beograda, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica i falsifikovanje službene isprave.

Sumnja se da su od septembra 2013. do decembra 2014. godine, zbog blokade tekućeg računa ''Elektroporcelan“ iz Aranđelovca, prodavali robu preko privrednih društava 'ST doo iz Beograda, ''Lasernet sistemi“ iz Beograda, ''Deklo“ doo iz Beograda i SZR ''Toner pro“ iz Beograda, kao i da su poslovni odnos zatvarali fiktivnim kompenzacijama, nakon čega su po osnovu simulovanih poslovnih odnosa sa privrednim društvom ''Elektroporcelan“ deo novca uplaćivali na tekući račun Z. S. Oni se terete da su na taj način oštetili ''Elektroporcelan“ za ukupno 4.557.404,04 dinara i pribavili protivpravnu imovinsku korist ovim privrednim društvima u ukupnom iznosu od 5.027.404,00 dinara.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Zaječaru, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Zaječaru, uhapsili su i zadržali P. D. (1961) iz okoline Zaječara, odgovorno lice ''Gitarijade“, Z. S. (1960) iz Zaječara, odgovorno lice ''Centra za kulturu i turizam“ Zaječar (CEKIT), S. S. (1962) iz Zaječara, odgovorno lice agencije ''Spasimil“ i odgovorno lice agencija ''Karadaj“ i ''Dajpare“, sa sedištima u Zaječaru i D. M. (1964) iz Zaječara, odgovorno lice agencija ''Aura“ i faktički odgovorno lice agencija ''ZA art sistem“ i ''MS art“, sa sedištima u Zaječaru, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Sumnja se da su u toku 2014. i 2015. godine Z. S. i P. D. pribavili korist agencijama čija su odgovorna lica S. S. i D. M. u ukupnom novčanom iznosu od 10.063.842,00 dinara.

Oni se terete da su ugovarali i plaćali fiktivne usluge sredstvima prethodno dobijenim iz budžeta grada Zaječara, kao i usluge tehničke podrške manifestacijama, koje je izvodio CEKIT bez naknade, pored čega su izvršili i plaćanje provizije u iznosu od 10 odsto po fakturama pomenutim agencijama. Na taj način, oštećeni su ''Gitarijada“ i ''Centar za kulturu i turizam“ Zaječar za navedeni iznos.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Boru, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Negotinu, uhapsili su i zadržali G. B. H. (1964), odgovorno lice Službe za katastar nepokretnosti u Kladovu i M. M. (1980), zaposlenu na poslovima održavanje predmeta zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Sumnja se da su oni tokom 2007. godine u nameri pribavljanja koristi za pravna lica ''RHEIN-DONAU YARD'' A.D. iz Kladova i ''DUTCH SHIPPARTS B.V.'' iz Holandije, po prethodnom dogovoru, najpre bez pravnog osnova donele rešenje, kojim se bez pravnog osnova dozvoljava promena kulture i klase zemljišta na katastarskoj parceli, kao i da su zatim prekoračenjem granica svojih ovlašćenja ovu parcelu otuđile tako što su u predmetno rešenje unele podatke neistinite sadržine da su ''RHEIN-DONAU YARD'' A.D. i ''DUTCH SHIPPARTS B.V.'' u određenim delovima poseda bili dotadašnji vlasnici parcele, iako su ova pravna lica do tada bili korisnici zemljišta u delovima.

Osumnjičeni se terete da su na ovaj način pribavile korist privrednim subjektima ''RHEIN-DONAU YARD'' A.D. u iznosu od 77.574.380,00 dinara. i ''DUTCH SHIPPARTS B.V.'' u iznosu od 40.980.841,25 dinara i oštetili budžet Republike Srbije za iznos od ukupno 118.555.226,25 dinara.

Screenshot
Screenshot

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kraljevu, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, uhapsili su i zadržali A. G. (1977) iz Kraljeva, zaposlenu na šalterskim poslovima u JP „Pošta Srbije“, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivična dela pronevera i falsifikovanje službene isprave.

Sumnja se da je ona od 1. januara 2011. do 1. marta 2016. godine, u celosti ili delimično prisvajala novac od klijenata koji joj je bio poveren u radu u JP „Pošta Srbije“, RJJ “Kraljevo, Čačak, Priština“, koji su na isturenom šalteru Pošte u zgradi Osnovnog suda u Kraljevu, vršili uplate na ime plaćanja sudskih taksi (za overe ugovora, rukopisa, prepisa i potpisa), a kojima je kao dokaz o izvršenom plaćanju sudske takse, predavala naloge za uplatu iz ranijeg perioda po kojima je već bilo izvršeno plaćanje sudske takse od drugih lica, a koje je štampala u većem broju primeraka.

Osumnjičena se tereti da je na taj način za sebe pribavila protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 17.731.063,00 dinara, a nanenela štetu budžetu Republike Srbije u ovom iznosu.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Jagodini su, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Jagodini, uhapsili i zadržali N. M. (1969), odgovorno lice Poreske uprave - filijala Paraćin, kao i rukovodioce i zaposlene u Poreskoj upravi - filijala Paraćin A. S. (1970), S. M. (1962), R. S. (1954), D. R. (1958) i D. Đ. (1960), dok su u redovnom postupku podneli krivične prijave protiv osam službenika i odgovornih lica iz više preduzeća zbog postojanja osnova sumnje da su tokom 2014. i 2015. godine izvršili krivična dela zloupotrebe službenog položaja, primanje mita i davanje mita.

Sumnja se da su zaposleni iz Poreske uprave, filijala Paraćin, jednom privrednom društvu iz opštine Paraćin neosnovano odobrili povraćaj akcize, kao i da su za određenu vrstu naknade obaveštavali veći broj odgovornih lica u preduzećima o vremenu kontrole od strane Poreske uprave i mimo zvanične procedure, bez evidentiranja i sačinjavanja predmeta izdavali uverenja neistinite sadržine o izmirenju poreskih obaveza prema više pravnih i fizičkih lica, koji su ih dalje koristili u postupcima obezbeđivanja zdravstvenog osiguranja i apliciranja za dobijanja kredita kod više poslovnih banaka.

Osumnjičeni se terete da su na taj način ostvarili protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu oko 42.700.000,00 dinara i naneli štetu budžetu Republike Srbije u ukupnom iznosu oko 42.500.000,00 dinara.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Nišu su, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapsili i zadržali M. P. (1982), zaposlenog na poslovima kontrole mernih mesta u EPS Niš, kao i službenike EPS-a Niš A. K. (1987) i D. Ž. (1984), dok je krivična prijava u redovnom postupku podneta protiv jedne osobe iz Niša, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela primanje mita, falsifikovanje službene isprave, neovlašćeno bavljenje određenom delatnošću i davanje mita.

Sumnja se da je M. P. od početka 2015. do marta 2016. godine, u nameri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, od muškarca iz Niša zahtevao naknadu, koju je primio u vidu dva stana u Nišu, ukupne vrednosti 40.000 eura, od čega je platio samo 5.000 evra, da bi u okviru svojih službenih ovlašćenja omogućio neovlašćen priključak ove stambene zgrade na elektroenergetski sistem JP ED Niš.

Takođe, osumnjičeni se tereti da je dva puta dao nalog službenicima A. K. i D. Ž. da u zapisnike o kontroli ne evidentiraju da je objekat samovlasno priključen što su oni, kako se sumnja, i učinili 11. februara i 21. jula 2015. godine, kao i to da za predmetni objekat omogući regularan priključak na elektroenergetski sistem.

Službenici se terete da su bez saglasnosti nadležnih organa i registrovanog privrednog subjekta u APR-u vršili izvođenje električarskih radova u cilju sticanja zarade od 5 evra po strujnom krugu.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu, u saradnji sa Trećim osnovnim javnim tužilaštvom u Beogradu, podneli krivične prijave u redovnom postupku protiv odgovornih lica ''Pilot Toy“ D.O.O. iz Beograda, ''Leone Max“ D.O.O. iz Novog Sada, „NS NIK 021“ iz Novog Sada, ''Shaka“ iz Novog Sada, ''Dandža Trade“, ''Top Form Srb“ iz Zemuna i ''Mucula“ iz Novog Sada, zbog postojanja osnova sumnje da su samostalno ili u saizvršilaštvu od avgusta 2010. do marta 2013. godine počinili krivično delo poreska utaja i izbegli poresku obavezu u iznosu od 185.162.120,00 dinara.

Sumnja se da su kao odgovorna lica navedenih privrednih subjekata u nameri da izbegnu plaćanje poreza na dodatnu vrednost sačinili i pribavili račune s neistinitim sadržajem o fiktivnom prometu dobara i usluga.

Odgovorna lica „Pilot toy“ doo Beograd terete se da su ove račune iskoristili i prikazali PDV iskazan u računima gore navedenih privrednih subjekata u poreskim prijavama privrednog subjekta ''Pilot toy“ doo, Beograd kao prethodni porez i iskoristili ga za odbitak od dugovnog poreza na ime ostvarenog prometa dobara i usluga, čime su postupili protivno odredbama Zakona o porezu na dodatnu vrednost, smanjili svoju poresku obavezu i izbegli plaćanje PDV u gorenavedenom iznosu.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu podneli su Višem javnom tužilaštvu u Beogradu krivične prijave protiv dve osobe Turističke organizacije Mladenovac i odgovornog lica gradske opštine Mladenovac, zbog postojanja osnovane sumnje da su od januara do kraja avgusta 2015. godine, izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Zaposleni u Turističkoj organizaciji se terete da su, radeći po pismenim odobrenjima i usmenim nalozima odgovornog lica opštine nenamenski trošile budžetska sredstva koja su im bila odobrena od osnivača GO Mladenovac, na taj način što su isplaćivali novac sa budžetskog računa Turističke organizacije Mladenovac, raznim korisnicima, pravnim i fizičkim licima i udruženjima građana, u svrhe koje nisu u skladu sa osnovnom delatnošću unapređenja i promovisanja turizma na teritoriji GO Mladenovac u ukupnom iznosu od 5.168.600,00 dinara, za koji iznos je oštećena Turistička organizacija Mladenovac, a time i budžet GO Mladenovac.

U nastavku preduzimanja potrebnih radnji radi otkrivanja zloupotreba u radu Fonda za kapitalna ulaganja Autonomne pokrajine Vojvodine i lokalnih samouprava na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine, pripadnici specijalnog istražnog tima MUP, Uprave kriminalističke policije i Policijske uprave u Somboru, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu su u redovnom postupku podneli krivičnu prijavu protiv bivšeg odgovornog lica Fonda za kapitalna ulaganja Autonomne pokrajine Vojvodine, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Osumnjičeni se tereti da je 2007. godine, prilikom rekonstrukcije saobraćajnica na teritoriji opštine Sombor angažovao konzorcijum iz Beograd za izvođenje radova, koji je nakon toga protivpravno ustupio ovaj posao drugom podizvođaču iz Subotice i za sebe zadržao razliku u ceni od od 88.685.213,70 dinara, i ako nikakve radove na ovom projketu nije izvodio, čime je naneta šteta lokalnoj samoupravi u Somboru i Fondu za kapitalna ulaganja APV.

U nastavku borbe protiv korupcije, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kikindi, po nalogu kikindskog Osnovnog javnog tužilaštva, u redovnom postupku podneli su krivičnu prijavu protiv odgovornog lica JP ''Čoka'' iz Čoke, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Osumnjičena se tereti da je za posao poveren javnom preduzeću od lokalne samouprave u Čoki, na osnovu lažnih privremenih situacija fakturisala i naplatila radove koji nisu bili izvedeni, čime je pribavila protivpravnu imovinsku korist JP „Čoka" u iznosu od 4.130.900,00 dinara, na štetu budžeta lokalne uprave u Čoki.

Nakon završene istrage u predmetu ''Heterlend'' i podizanja optužnice protiv osumnjičenih lica, pripadnici specijalnog istražnog tima MUP, Uprave kriminalističke policije i Policijske uprave u Zrenjaninu, po nalogu zrenjaninskog Višeg javnog tužilaštva, u redovnom postupku podneli su krivičnu prijavu protiv trojice odgovornih lica preduzeća iz Novog Sada, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica u pokušaju i zloupotreba položaja odgovornog lica u pomaganju.

Osumnjičeni se terete da su, prilikom izvođenja radova na adaptaciji dvorca Heterlend u Bočaru, sačinili, overili i investitoru Opštini Novi Bečej dostavili na plaćanje četvrtu privremenu situaciju, iako su znali da prikazani radovi u istoj nisu bili izvedeni, čime su lažnim prikazivanjem činjenica o količini i vrednosti izvedenih radova pokušali da dovedu u zabludu odgovorna lica u lokalnoj samoupravi u Novom Bečeju da im na štetu lokalne samouprave i Fonda za kapitalna ulaganja Autonomne pokrajine Vojvodine koji je bio finansijer projekta isplate 52.688.932,84 dinara, navedeno je u saopštenju MUP Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 112 idi na stranu