PDD, jedina manjinska partija Albanaca na izborima

Partija za demokratsko delovanje samostalno će učestvovati na izborima, a nosilac liste biće predsednica ogranka PDD u Preševu Ardita Sinani, piše "Danas".

Izvor: B92

Utorak, 12.04.2016.

17:42

PDD, jedina manjinska partija Albanaca na izborima
Foto: Bota sot

Ona je ujedno i druga na listi, iza Fatmira Hasanija, profesora hemije iz Bujanovca, koji je i član predsedništva PDD.

Ardita Sinani u kraćem razgovoru za “Danas” objašnjava kako je izabrana za nosioca liste, šta očekuje od parlamentarnih izbora, ali i zbog čega na listi nakon četiri uzastopna mandata nema Rize Haljimija, predsednika PDD.

Sinanijeva navodi i da očekuje da će na pravi način motivisati glasače, ali i da će povećati izlaznost.

“Moja stranka imala je poverenja u mene kad me je izabrala za predsednicu ogranka Partije za demokratsko delovanje za Preševo, pa je normalno da je imala poverenje i da budem nosilac liste za lokalne, ali i za parlamentarne izbore. PDD inače ima svoje predstavnike, osim u Preševu, i u Bujanovcu i Medveđi”, navodi Sinani.

Na konstataciju “Danasa” da javnost malo zna o njoj kaže da joj je biografija “jednostavna”.

“Rođena sam 1980. u Preševu. Udata sam, majka dvoje dece. Po zanimanju sam diplomirani ekonomista-menadžmenta i informatike. Diplomirala sam u Prištini 2003, a trenutno radim kao profesorka informatike u gimnaziji. U vreme kad je Riza Haljimi, predsednik PDD, bio predsednik opštine Preševo, radila sam u njegovom kabinetu. Član sam stranke već deset godina, a prošlog decembra izabrana sam za predsednicu ogranka PDD za Preševo”, kaže ona.

Prema njenim rečima Riza Haljimi, čovek koji je bio poslanik u četiri mandata, se ne nalazi među kandidatima za poslanike isključivo svojom odlukom.

PDD opet izlazi samostalno na izboge. Ardita Sinani kaže da je tačno da su zvali i druge stranke da zajednički nastupe jer bi u tom slučaju imali bar tri poslanika u parlamentu.

“Oni su međutim odlučili da neće izaći na izbore i zato bi bilo najbolje da njima postavite pitanje šta su njihovi razlozi”, ističe ona, dodajući da je tačno da na lokalnim izborima učestvuju sve stranke Albanaca.

“PDD je partija regiona i našim snagama dobićemo jednog poslanika, međutim, podelom albanskih glasova nećemo dobiti dva ili tri poslaničkih manda ( zbog bojkota na koji su pozvali predstavnici drugih albanskih stranaka)”, navodi Sinanijeva.

Na pitanje ta šta će se zalagati u Skupštini ako postane poslanik kaže da je samo nosilac liste, da je prvi Fatmir Hasani i da će on najverovatnije biti poslanik.

“On će biti aktivni glas Albanaca kao što su bili Haljimi i Šaip Kamberi. Nastaviće da postavlja pitanja vezana za nostrifikaciju diploma, za problem sa udžbenicima, sa sudovima i slično. Mi naša prava želimo da realizujemo kroz institucije i želimo da budemo aktivni glas u rešavanju mnogobrojnih problema”, ističe Sinanijeva.

Kako kaže, tačno je da je ostalo još malo vremena, “ali mi znamo tačno kakvo je raspoloženje, jer smo stalno prisutni u te tri opštine”.

“Očekujemo da ćemo na pravi način motivisati glasače, ali i povećati izlaznost. Slogan je jednostavan i glasi – ‘Za Albance’”, zaključuje ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: