Zašto je Nikolić odlikovao optuženog za genocid

Predsednik Tomislav Nikolić odlikovao je predsednika Sudana Omara el-Bašir zato što je na čelu države koja nije priznala Kosovo, kaže Ivan Mrkić

Izvor: Danas

Sreda, 06.04.2016.

21:51

Zašto je Nikolić odlikovao optuženog za genocid
Foto: Tanjug

Savetnik za spoljnu politiku predsednika Srbije kaže za Danas da je pored države Sudan, iz istog razloga, odlikovano još tridesetak drugih afričkih država.

"Došao red na Afriku, a isto odlikovanje su već dobile azijske zemlje koje ne priznaju Kosovo. Odlikovan je, dakle, predsednik Sudana pored predsednika tridesetak drugih afričkih država. Odlikovan je predsednik Komisije afričke unije Erastus Mvenča, kao i južnoafrički predsednik Džejkob Zuma. Već su nas kontaktirali o ovom pitanju iz EU, pa smo im pružili potrebna objašnjenja", ocenjuje Ivan Mrkić za naš list.

Na pitanje da li je predsednik Srbije bio upoznat, pre tog odlikovanja, sa činjenicom da je sudanski predsednik Omar el-Bašir, odbegli optuženik Međunarodnog krivičnog suda, optužen za genocid i zločine protiv čovečnosti, sagovornik Danasa kaže da se to "odlikovanje nije moglo zaobići".

"Logika je gvozdena. Ne možemo da preskočimo Sudan zato što poneko ne trpi Bašira. Afrika i drugi ga podržavaju. Nismo ga mi birali, Sudan je članica Ujedinjenih nacija", odgovorio je sagovornik Danasa, savetnik za spoljnu politiku predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Povodom proslave Dana državnosti, u februaru ove godine, Nikolić je odlikovao Ordenom Republike Srbije predsednika Sudana.

Koalicija za Međunarodni krivični sud - globalne mreže koju čini preko 2,500 organizacija civilnog društva iz 150 zemalja, uputilo je juče predsedniku Srbije otvoreno pismo u kojem izražava počast koja je ukazana sudanskom predsedniku Omaru al-Baširu, odbeglom optuženiku MKS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: