"Šešelj može da traži odštetu, ali..."

Beograd -- Advokat Novak Lukić izjavio je da lider SRS Vojislav Šešelj ima pravo da traži odštetu za godine provedene u pritvoru Haškog tribunala.

Izvor: Beta
Podeli
Novak Lukić (ICTY)
Novak Lukić (ICTY)

Ipak, on je naveo da odštetu još niko nije dobio zbog određenih pravila UN.

Lukić, koji je pred Tribunalom zastupao Momčila Perišića i Veselina Šljivančanina i bio član srpskog pravnog tima pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu u sporu Hrvatske i Srbije po uzajamnim tužbama za genocid, rekao je agenciji Beta da po pravilima UN ne postoji mogućnost da iko snosi naknadu štete za propuste organa UN.

"Svi koji su do sada oslobođeni pred Haškim tribunalom, a koji su želeli da ostvare svoja prava pred holandskim sudom ili nekim drugim, nisu uspeli. On može da podnese tužbu, kao i svako, ali pravila su takva da do sada niko nije dobio odštetu", rekao je Lukić

Šešelj je nakon presude rekao da je on još 2012. spremio zahtev za odštetu od 12 miliona evra, koji može da dopuni zbog poslednje četiri godine, a rekao je i da nema nameru da tuži Srbiju.

Što se žalbe tužilaštva tiče, Lukić je naveo da tužilaštvo ima pravo žalbe koju mora da najavi u roku od 30 dana.

“Predmet zatim ulazi u ingerenciju žalbenog veća i posle toga se daju rokovi za pisanje žalbe i odgovor, što može da traje najmanje godinu i po dana“, dodao je Lukić.

Prema njegovim rečima, nakon toga ništa nije nemoguće, pa može doći i do preinačenja presude, što se pred tim Tribunalom već dešavalo.

Lukić je kazao i da je Tužilaštvo zbog ovog slučaja dosta kritikovano i da veruje da će biti pod pritiskom Hrvatske da se žali na presudu.

strana 1 od 155 idi na stranu