"Bojim se da je kasno za Valjevsku Gračanicu"

Beograd -- Patrijarh Irinej izjavio je da nema ništa protiv toga da se premijer Aleksandar Vučić zauzme za manastir Valjevska Gračanica.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: @gracanicava
Foto: @gracanicava

Kako kaže, ukoliko Vučić ima moć da spreči njeno potapanje, saglasan je s tim, ali se boji da je kasno da se bilo šta promeni.

"Nemam ništa protiv da se premijer zauzme za Valjevsku Gračanicu. Ukoliko ima moći da spreči njeno potapanje, sa tim sam saglasan. Moj utisak jeste da je ovo pitanje trebalo da bude razmotreno mnogo ranije. Bojim se da je sada prekasno da se bilo šta tu promeni", rekao je patrijarh za "Večernje novosti".

Patrijarh je naveo i da je reč o delikatnom pitanju koje je nastalo pre mnogo godina.

Kaže i da sa premijerom nije dogovarao zajedničku akciju za spas Gračanice.

Vučić je pre dva dana, prilikom obilaska jedne valjevske škole, rekao da mu treba samo dozvola patrijarha da se zauzme za crkvu Valjevska Gračanica.

"Sve sam spreman da promenim i spreman sam da to zaustavim, ne morate da vičete, samo mi treba zeleno svetlo od patrijarha Irineja", rekao je Vučić, navodeći da nije istina da je nebriga države dovela do potapanja Gračanice, već da je to decenijski problem.

Manastir Valjevska Gračanica se nalazi pred potapanjem zbog izgradnje hidrosistema sa branom Rovni na reci Jablanici kod Valjeva.

Grupa građana Valjeva nezadovoljnih zbog potapanja manastira Valjevska Gračanica upala je početkom marta u zgradu Skupštine opštine Valjevo.

Još 2013. godine Zavod za zaštitu spomenika kulture je izrazio nesaglasnost s odlukom da se Gračanica potopi i obelodanio da nije moguće izmeštanje manastira zbog materijala od koga je sagrađen i načina na koji je sazidan.

Krajem avgusta prošle godine uhap[eno je dvadesetak vernika koji se protive potapanju manastira Svetog arhangela Mihaila.

Društvo

strana 1 od 6717 idi na stranu