Vučić: Čekam dozvolu patrijarha za V. Gračanicu

Premijer Aleksandar Vučić poručio je da mu treba samo dozvola patrijarha da se zauzme za crkvu Valjevska Gračanica.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 28.03.2016.

12:51

Vučić: Čekam dozvolu patrijarha za V. Gračanicu
Foto: Tanjug

"Sve sam spreman da promenim i spreman sam da to zaustavim, ne morate da vičete, samo mi treba zeleno svetlo od patrijarha Irineja", rekao je Vučić obraćajući se nekolicini građana Valjeva.

Oni su tokom njegovog obraćanja povodom obnove medicinske škole u tom gradu, dovikivali protestujući zbog potapanja Gračanice.

Vučić je rekao da nije istina da je nebriga države dovela do potapanja Gračanice, već da je to decenijski problem.

Naglasio je da je patrijarh zadužen za to pitanje.

"Onog sekunda kad nam patrijarh to potvrdi mi ćemo promeniti ono što možemo, ali plašim se da niste potpuno u pravu", poručio je Vučić građanima, naglasivši da niko ne može da govori da se uništavaju srpske crkve i manastiri.

Nekolicina građana držala je transparente na kojima je pisalo: "Beograd na vodi, Gračanica pod vodom" i "Ispraznite kobnu branu".

Valjevska Gračanica biće potopljena zbog punjenja brane Rovni, a ugovor o razmeni nepokretnosti između SPC i JP "Kolubara" postignut je pre 30 godina, 1986.

U međuvremenu je JP "Kolubara" izgradila drugu crkvu u koju su izmešteni ikonostas, ikone i svi predmeti iz stare crkve, što je predviđeno ugovorom.

Patrijarh je početkom marta izjavio da je dogovoreno da "ta svetinja bude potopljena i premeštena na drugo mesto, ali je narod navikao na tu svetinju i teško se miri s tim".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: