Belgija: Ubistvo čuvara nuklearke nije terorizam

Dva dana nakon terorističkog napada u Briselu ubijen je oficir za bezbednost nuklearne elektrane u belgijskom gradu Šarlroa, javljaju lokalni mediji.

Izvor: B92

Subota, 26.03.2016.

09:05

Belgija: Ubistvo čuvara nuklearke nije terorizam
Ilustracija: Beta/AP

Mediji su javili, pozivajući se na izvore iz policije, da je identifikaciona kartica ubijenog ukradena.

Tužilaštvo u belgijskom gradu Šarlroa odbacilo je mogućnost da postoji trag terorizma u slučaju ubistva radnika obezbeđenja iz nuklearne centrale Tijanž, navodi TASS na čiji zahtev je tužilaštvo uputilo odgovor.

Tužilaštvo je za belgijsku agenciju Belga navelo da je ubistvo Didijea Prospera, kojeg su njegovo troje dece u četvrtak pronašli mrtvog u njihovom domu u Froašapelu, isključivo kriminalni slučaj koji nije povezan sa terorističkom pretnjom, preneo je AFP.

Čuvar nuklearke je ubijen u četvrtak uveče dok je šetao psa, a njegova propusnica je ukradena, što je alarmiralo istražitelje jer je zaposlen u nuklearnoj elektrani, navele su ranije belgijske novine.

Mediji su ranije javili da su bombaši samoubice braća Ibrahim i Halid el Bakraui planirali napade na belgijske nuklearne elektrane i da je hapšenje teroriste Salaha Abdeslama ubrzalo planove terorista.

Grad Šarlroa je udaljen oko 50 kilometara od Brisela.

Braća su, kako stoji u tekstu belgijskog lista "Dernijer er", postavila skrivenu kameru ispred kuće direktora belgijskog programa za nuklearno istraživanje.

Snimak koji traje "više desetina sati", a na kojem je zabeleženo kretanje šefa belgijskog nuklearnog programa, zaplenjen je tokom antiterorističke racije u stanu još jednog osumnjičenog, koji pripada istoj terorističkoj ćeliji, Muhameda Bakalija.

Prema informacijama istražitelja, do kojih je briselski dnevnik došao, braća El Bakraui su bili jedini osumnjičeni za postavljanje kamere.

Nakon što su analizirali video-snimak, istražitelji su zaključili da je cilj terorista bio da "ugroze nacionalnu bezbednost kao nikada do sada", navodi belgijski list.

Dokazi do kojih su vlasti došle pokazuju da ista teroristička ćelija stoji iza napada u Parizu, u kojima je 13. novembra ubijeno 130 ljudi, i iza bombaških napada na aerodromu i stanici metroa u Briselu u utorak u kojima je 31 osoba ubijena, a 270 ih je ranjeno, dodaje list.

Mediji su u utorak, posle napada u Briselu, javili da je toga dana evakuisana nuklearna elektrana Tianž, koja se nalazi u mestu Ui, na sat vremena vožnje od belgijske prestonice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: