Florens Artman privedena u Hagu VIDEO

Bivša portparolka Haškog tužilaštva Florens Artman, koja je osuđena za nepoštovanje suda, privedena je u Hagu, javlja reporter B92.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.03.2016.

12:39

Florens Artman privedena u Hagu VIDEO

Artmanova je u Hag došla na izricanje presude Radovanu Karadžiću, a policija ju je sprovela u zgradu dok je ispred suda davala izjavu za medije.

Niko nije još dao zvaničan komentar na privođenje bivše saradnice Karle del Ponte, a očekuje se da zvanično objašnjenje dobijemo nakon izricanja presude Karadžiću.

Dok je policija sprovodila Artmanovu u zgradu, bilo je komešanja među okupljenima, među kojima su bile porodice žrtava zločina u BiH i članice udruženja Majke Srebernice.

Oni su pokušali da zaštite Artmanovu od policije, govorili su: "Ne dajte je" i "Ona je sa nama", "Ona je naša, traži pravdu", ali se situacija posle nekoliko minuta smirila, Artmanova je krenula sa policijom i nije bilo većih incidenata.

Florens Artman osuđena je pred Haškim tribunalom na sedam dana zatvora zbog nepoštovanja suda i objavljivanja dva poverljiva dokumenta u svojoj knjizi "Mir i kazna" u kojoj je opisala rad Tribunala.

U novembru 2011. Tribunal je globu od 7.000 evra, kojom je zbog nepoštovanja suda kaznio Artmanovu, preinačio u zatvorsku kaznu od sedam dana i izdao nalog za njeno hapšenje.

Artmanova je, prethodno, ignorisala dve naredbe suda da u određenom roku plati globu.

Nalog za hapšenje Artmanove žalbeno veće Tribunala uputilo je tada vlastima Francuske, ali su one odbile da ga sprovedu, uz obrazloženje da su obavezne da međunarodnom sudu izruče samo optužene za ratne zločine, ali ne i optužene za nepoštovanje suda.

Od tada, predstavnici Tribunala su odbijali da odgovaraju na novinarska pitanja o Artmanovoj, koja je često boravila u Hrvatskoj i BiH i u medijima širom regiona kritikovala rad Tribunala.

Tribunal je Artmanovu 2009. proglasio krivom za nepoštovanje suda i osudio na globu od 7.000 evra zato što je objavila dve poverljive odluke suda iz procesa protiv Slobodana Miloševića.

Prvostepenu presudu potvrdilo je 2012. apelaciono veće, odbacujući žalbu Artmanove, koja je od 2000. do 2006. bila predstavnica za štampu tadašnje glavne tužiteljke Tribunala Karle del Ponte.

Pošto Armtanova nije platila globu u dve rate u roku do kraja avgusta 2011, koji je određen pravosnažnom presudom, žalbeno veće Tribunala joj je 12. oktobra naložilo da novac uplati do 25. oktobra te godine ili da sud do 26. oktobra obavesti o razlozima zbog kojih to nije učinila.

Ona je, međutim, i to naređenje suda ignorisala.

Artmanova je, umesto toga, uputila dva pisma tadašnjem predsedniku Tribunala Patriku Robinsonu, tvrdeći da ne može da plati kaznu, uz podsećanje da je tokom postupka protiv nje 2008. i sud prihvatio da ona nema novca da plati odbranu.

Tim pismima Artmanova je, međutim, obavestila Tribunal da su "osobe koje su je podržavale" prikupile novac za kaznu i stavile ga na račun u francuskoj banci. Sugerisala je i da Tribunal može sam podići novac za kaznu sa tog računa.

Tribunal je, sa druge strane, insistirao na tome da sama Artmanova na propisan način uplati novčanu kaznu sudu, što ona nije učinila.

Artmanovu je Tribunal za nepoštovanje suda optužio u avgustu 2007, a ona je pred sudom odbila da se izjasni o krivici, posle čega je sudija u njeno ime u spis uveo da se ne oseća krivom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: