"Pravilnik o plagijatima uskoro na dnevnom redu"

Rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbaširević kaže da bi predlozi pravilnika o utvrđivanju lažnih diploma trebalo da se nađu na dnevnom redu Senata UB.

Izvor: Beta

Sreda, 23.03.2016.

09:21

Thinkstock

Biće predloženi pravilnici o doktorskim studijama, o postupku utvrđivanja plagiranja, aut-plagiranja, izmišljanja rezultata i krivotvorenja, kao i etički kodeks UB tebalo da se uskoro nađu na dnevnom redu sednice Senata UB, rekao je Bumbaširević za dnevni list Danas.

"Nacrti ta tri dokumenta su prosleđeni fakultetima na izjašnjavanje. Bilo je dosta primedbi. Na poslednjem sastanku komisije za pravilnik o doktorskim studijama usaglašeni su stavovi i očekujem da će taj dokument biti na sednici Senata Univerziteta u aprilu", kazao je Bumbaširević.

On je kazao da o verodostojnosti doktorata gradonačelnika Beograda Siniše Malog treba da se izjasni Veće naučnih oblasti pravno-ekonomskih nauka, ali da Veće nije htelo da se izjašnjava bez jasne procedure i pre nego što budu doneti pravilnici.

Bumbaširević je ocenio da je za kvalitet doktorata prvenstveno ključna odgovornost mentora i komisije koja procenjuje doktorsku disertaciju, ali da su neophodni i kontrolni mehanizmi.

Senat UB trebalo je krajem decembra da donese pravilnike o doktorskim studijama i o plagijatima, ali je ta tema, tada, odložena za kraj januara.

Siniša Mali je 2013. godine odbranio doktorsku tezu pod nazivom "Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije - teorijske koncepcije i iskustva Srbije" na Fakultetu organizacionih nauka (FON) u Beogradu.

Na sajtu Peščanika 9. jula 2014. objavljen je tekst u kojem se navodi da je 33 odsto ili više teksta doktorskog rada Siniše Malog odbranjenog na FON-u plagirano.

Afera doktorskih plagijata u Srbiji otvorena je u junu prošle godine nakon što su trojica naučnika iz Srbije koji rade na britanskim univerzitetima javno osporili verodostojnost doktorata aktuelnog ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, koji je zvanje doktora nauka stekao na Megatrend univerzitetu.

U međuvremenu je osporen i doktorat predsednika opštine Novi Beograd Aleksandra Šapića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: