Princ Čarls i vojvotkinja stigli u Prištinu

Priština -- Princa od Velsa Čarls i vojvotkinja od Kornvola Kamila stigli su na Kosovo, gde ih je na aerodromu u Prištini dočekala predsednica Atifete Jahjaga.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Princ Čarls i Jahjaga su obišli počasni bataljon Bezbednosnih snaga Kosova koji je postrojen u čast britanskog princa.

Jahjaga će s princem Čarlom razgovorati u hotelu Svis dajmond, gde će britanski prinčevski par odsesti i gde će biti priređen koktel u čast njihove posete Kosovu.

Prisustvovaće i premijer Kosova Isa Mustafa i ministri, šef delegacije EU na Kosovu Samuel Žbogar, lider Srpske liste Slavko Simić, šefovi parlamentarnih partija u Skupštini Kosova i druge zvanice.

Prinčevski par će sutra s Jahjagom učestvovati na memorijalnoj ceremoniji za nestale tokom rata na Kosovu i položiti cveće na spomenik nestalima ispred zgrade Skupštine Kosova.

Najavljeno je i sastanak vojvotkinje od Kornvola i Jahjage sa žrtvama seksualnog nasilja.

Britanski princ će prisustvovati i ceremoniji polaganja venca u štabu Kfora "Film City" u Prištini u znak sećanja na pripadnike Velike Britanije i Kfora koji su izgubili živote tokom operacija na Kosovu.

Posle toga, princ Čarls će otputovati u Prizren, gde će s Jahjagom prisustvovati međuverskoj konferenciji koja se organizuje u saradnji s Vladom Kosova.

Vojvotkinja Kamila će posetiti nevladinu organizaciju "Ideas Partnership" u Kosovo Polju da bi videla kako se pomaže ugroženim grupama putem edukacije i ekonomskog jačanja.

Članovi britanske kraljevske porodice posetom Kosovu završavaju regionalnu turneju u okviru koje su bili i u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori.

Ovo je druga poseta princa Čarlsa Kosovu. Prvi put je boravio 1999. posle ulaska međunarodnih mirovnih snaga na Kosovo i tom prilikom je posetio britanske vojnike u okviru Kfora.

Posetu prinčevskog para Kosovu prate snažne bezbednosne mere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 72 idi na stranu