Akcija "Skener": Ko je i zašto uhapšen?

U nastavku suzbijanja korupcije policija je u akciji "Skener" uhapsila 46 osoba osumnjičenih za privredni kriminal, pranje novca i mito.

Izvor: Tanjug

Petak, 18.03.2016.

14:55

Akcija
Tanjug

Oni se terete da su budžete Republike, Vojovodine i više opština u Srbiji oštetili za više od sedam miliona evra. Među uhapšenima je i nekadašnji fudbaler "Crvene zvezde" Zoran Njeguš.

Kako je precizirano u saopštenju MUP-a, uhapšeno je pet osoba zbog sumnje da su od 2009. godine do danas počinili više krivičnih dela pranja novca - D.B. (48), N.O. (46), N.Đ. (51) iz Beograda, kao i odgovorno lice privrednog društva "Parket planet“ doo R.S.(36) iz Užica i Z.NJ. (43) sa Zlatibora.

Sumnja se da su prikrivali vlasništvo nad pet poslovnih lokala u Tržnom centru "Vila jezero“ na Zlatiboru, stanom u Beogradu i privrednim društvom “Parket planet“ d.o.o., iako su znali da 2.350.000 evra, kojima su kupljeni lokali, stan, kao i osnivanje i pozajmice osnivača za likvidnost privrednog društva, potiču od prodaje kokaina i ostalih narkotika i da postoji opasnost od njihovog oduzimanja u postupku pred nadležnim državnim organima.

Na taj način ostvarili su protivpravnu imovinsku korist i oštetili budžet Srbije za oko 290 miliona dinara, odnosno oko 2,3 miliona evra.

Krivična prijava u redovnom postupku podneta je protiv još jedne osobe.

Takođe, uhapšeno je i 16 policijskih službenika Uprave saobraćajne policije u Beogradu, zbog sumnje da su od septembra do decembra prošle godine počinili više krivičnih dela primanja mita i zloupotrebe službenog položaja.

Osumnjičeni policajci su, kako se sumnja, od učesnika u saobraćaju zahtevali i primali novac u različitim novčanim iznosima u kontinuitetu, kako im zauzvrat ne bi podnosili prekršajne prijave za počinjeni prekršaj.

Sektor unutrašnje kontrole evidentirao je 340 situacija u kojima su obezbeđeni dokazi vezani za inkriminaciju tih krivičnih dela, kojima je republičkom budžetu naneta šteta od oko tri miliona dinara.

Uhapšen je i policijski službenik Odeljenja kriminalističke policije Policijske uprave Sremska Mitrovica, B.T. (36), zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj.

Sumnja se da je od 2014. godine do danas obaveštavao dva lica koja se bave nedozvoljenom trgovinom duvanom o pretresima, kako bi blagovremeno premestili robu na drugu lokaciju.

Sumnja se i da je prilikom jednog od pretresa, 16. marta ove godine, osumnjičeni konstatovao da kod jedne od te dve osobe nije pronađen duvan, iako ga je pronašao bez potrebne poslovne dokumentacije.

Uhapšena je i bivša referentkinja Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, filijale u Beogradu, S.Ć. (49) zbog sumnje na zloupotrebu službenog položaja, odnosno da je tokom 2011, 2012. i 2013. godine, prekoračenjem granica ovlašćenja, u matičnu evidenciju PIO fonda unela fiktivni radni staž za sedam osiguranika, koji po važećem Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju nisu ispunjavali uslove za ostvarivanje prava na penziju.

Tako je osiguranicima, na štetu Fonda i Nacionalne službe za zapošljavanje, omogućila da na nezakonit način ostvare pravo na penziju i pribave protivpravnu imovinsku korist od oko četiri miliona dinara.

Takođe, uhapšen je i M.P., sudija za prekršaje u Guči, zbog sumnje da je primio mito, kao i odgovorno lice Komisije za sprovođenje postupka javne nabavke usluga preuzimanja, transporta i privremenog skladištenja opasnog otpada u Republici Srbiji i još tri člana te komisije zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj.

Uhapšeni Lj.M., B.G., P.N. i V.M. sumnjiče se da su od 17. septembra do 22. decembra 2009. godine u vreme sprovođenja postupka javne nabavke usluga preuzimanja, transporta i privremenog skladištenja opasnog otpada u Republici Srbiji odbili ponudu drugog ponuđača u visini od oko devet miliona dinara, zbog neuobičajeno niske cene, iako je taj ponuđač u svom obrazloženju ponuđene cene detaljno obrazložio transportne troškove za lokacije na kojima se opasni otpad nalazio.

Komisija je prihvatila ponudu sa cenom od oko 15 miliona dinara, bez PDV-a, čime su postupili suprotno odredbama Zakona o javnim nabavkama i u suprotnosti sa kriterijumom o izboru najpovoljnije ponude.

Hapšenja je bilo i u Lazarevcu, Kragujevcu, Somboru, Novom Sadu, Požarevcu, Pančevu, Malom Iđošu, gde je uhapšen bivši funkcioner i zaposleni u nadzornom organu na nadogradnji škole "Vuk Stefanović Karadžić" u Lovćencu, zbog zloupotrebe prilikom nadogradnje učionica...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: