Danskoj titula najsrećnije zemlje na svetu

Danska je preuzela od Švajcarske titulu najsrećnije zemlje na svetu. Sirija, Avganistan i osam supsaharskih zemalja u 10 najnesrećnijih.

Izvor: B92

Sreda, 16.03.2016.

21:05

Danskoj titula najsrećnije zemlje na svetu
Kopenhagen. Foto: Thinkstock

Izveštaj su napravili Mreža rešenja održivog razvoja (SDSN) i Institut sa Univerziteta Kolumbija.

Prvih deset – Danska, Švajcarska, Island, Norveška, Finska, Kanada, Holandija, Novi Zeland, Australija i Švedska.

Inače, Danska je prošle godine bila treća, iza Švajcarske i Islanda. Sjedinjene Američke Države su na 13. mestu, Velika Britanija je 23, Francuska 32, a Italija 50.

Poslednjih deset – Madagaskar, Tanzanija, Liberija, Gvineja, Ruanda, Benin, Avganistan, Togo, Sirija i Burundi.

„Ovo je jaka poruka za moju zemlju, Sjedinjene Države, koja je veoma bogata i koja se dosta obogatila tokom poslednjih 50 godina, ali nije postala srećnija“, rekao je profesor Džefri Saks, direktor SDSN i specijalni savetnik generalnog sekretara UN Ban Ki Muna.

Kako kaže, iako se razlike među zemljama u kojima su ljudi srećni i zemljama u kojima su nesrtećni ne mogu naučno meriti, „možemo da razumemo zašto je to tako i uradimo nešto po tom pitanju“.

Poruka za SAD je jasna za društvo koje samo juri novac. Jurimo pogrešne stvari“, kaže Saks.

U rangiranju 157 zemalja korišćeni su podaci poput BDP-a i očekivanog trajanja života. Osim toga, računa se i „neko na koga možete da računate u trenutku nevolje“, sloboda, korupcija u politici i ekonomiji.

Istraživanje pokazuje da su naročito tri zemlje – Irska, Japan i Island – tokom proteklih godina održale nivo sreće svojih građana uprkos snažnim spoljnim udarima poput ekonomske krize nakon 2007. godine i zemljotresa iz 2011. godine.

Saks je takođe istakao Kostariku ,koja je na visokom 14. mestu kao zemlju ispred mnogo bogatijih zato što je primer „zdravog, srećnog društva iako nije ekonomski moćna“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: