Manco: Moramo očuvati evropske vrednosti

Ambasador Italije u Beogradu Đuzepe Manco izjavio je da EU mora da se izbori sa migrantskom krizom, ali tako da se sačuva temeljne evropske vrednosti.

Izvor: B92

Utorak, 08.03.2016.

23:04

Manco: Moramo očuvati evropske vrednosti
Foto: Tanjug

"Upozorili smo i rekli da to nije problem sa kojim samo jedna država može da se nosi", rekao je Manco na Kopaonik biznis forumu, podsetivši da se Italija godinama unazad suočavala sa velikim brojem migranata koji su dolazili u tu zemlju preko Sredozemlja.

On je rekao da je i Srbija, takođe, tražila zajednički pristup EU u rešavanju migrantske krize iako nije član EU, dok se neke zemlje članice nisu ponašale tako.

"Nije tu stvar u pronalaženju ili gubljenju puta već iznalaženja novog načina za odgovor na problem bez presedana. Nije stvar u tome da li ćemo samo kao Evropa uspeti da prevaziđemo ovaj problem. Moramo da uspemo ali tako što ćemo se pridržavati temljenih evropskih vrednosti", naglasio je italijanski ambasador.

Prema njegovim rečima, migranti iz ratom zahvaćenih područja traže i bolji život i da je to logično, s obzirom na sva dostignuća EU, kojih Evropljani nisu toliko svesni.

"Mi kao Evropa još nemamo najbolje odgovore na naša pitanja, nisu to politička pitanja već je reč o bavljenju potrebama koje su bliske običnim građanima i vrednostima, na primer, traganje za mirom, boljim životom za decu i drugo", poručio je Manco.

On je podsetio da su najviši italijanski zvaničnici to predstavili kao poziv na buđenje za borbu za očuvanje evropskih vrednosti, bez kojih nam ni EU nije potrebna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: