MUP: Zatvara se balkanska ruta

Beograd -- MUP Srbije saopštilo je da se od ponoći praktično zatvara balkanska ruta, pošto Slovenija počinje da primenjuje novi režim ulaska migranata u Šengensku zonu.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

MUP navodi da je dobilo obaveštenje od Hrvatske da Slovenija od ponoći počinje da primenjuju novi režim ulaska u Šengensku zonu i da neće primati migrante bez validnih viza i pasoša. MUP kaže da se time "praktično zatvara balkanska ruta".

Pročitajte još:

"Imajući u vidu novi režim koji je primenila članica Evropske unije, Srbija ne može dozvoliti da postane sabirni centar za izbeglice tako da će sve mere usaglašavati sa Evropskom unijom i recipročno ih primenjivati na svojim južnim i istočnim granicama, prema Makedoniji i Bugarskoj", saopštio je MUP.

Slovenija će početi da propušta samo migrante sa dokumentima koji su potrebni za zemlje članice šengenskog sistema, najavio je ranije tokom dana premijer te zemlje Miro Cerar.

"Neregularni protok migranata zapadnobalkanskom rutom sada je završen", rekao je Cerar.

Na noćas završenom samitu EU i Turske postignut je načelni dogovor koji podrazumeva i vraćanje izbeglica iz Grčke u Tursku.

Dogovor tek treba da pregrmi i formalnu potvrdu, pa će se o njemu izjasniti Evropski savet na sastanku posvećenom migrantskoj krizi, koji će biti održan 17. i 18. marta.

Evropska unija i Turska dogovorile su se o "širim principima plana" za ublažavanje migrantske krize - ali konačna odluka je odložena. Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk kaže da će ilegalni migranti koji stižu u Grčku biti vraćeni u Tursku.

Za svakog vraćenog migranta Turska želi da Evropska unija prihvati jednu sirijsku izbeglicu i ponudi veću finansijsku pomoć i napredak na polju turskih evrointegracija. Razgovori će biti nastavljeni naredne nedelje, pre samita zakazanog za 17. i 18. mart.

strana 1 od 622 idi na stranu