Prognoza: Sava će ponovo ugroziti Šabac

Dramatične slike poplava ponovo nam stižu iz cele Srbije. Zbog obilnih padavina na kraju zime i ove godine ugrožena su naselja, usevi, sela i gradovi.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.03.2016.

16:18

Prognoza: Sava će ponovo ugroziti Šabac

Vanredna situacija već je proglašena u sedam opština na zapadu Srbije.

Vanredno je u Čačku, Topoli, Bajinoj Bašti, Požegi, Novom Pazaru, Arilju i Lučanima. I tu govorimo o manjim rekama.

Međutim, upozoravajuće su i prognoze za reku Savu. Posmatramo je na tri merne stanice - kod Sremske Mitrovice, danas je više od jednog metra ispod vanredne odbrane od poplave i neće je ni dostići do petka.

Ipak, kod Šapca je potpuno drugačija situacija - prema prognozi Hidrometeorološkog zavoda, u petak će za čitavih 76cm reka Sava preći i nivo vanredne odbrane od poplava. To se ipak neće desiti u Beogradu, gde će Sava ostati ispod nivoa vanredne odbrane od poplava, kao što je i danas.

Reporter B92 iz okoline Čačka javlja da su najugroženija mesta Preljani, Lučani i Konjevići, reka Čemernica je probila nekoliko nasipa, evakuisano je oko 400 kuća.
Stanovnici su uglavnom sami napuštali kuće, ali su u oko 30 domova reagovale spasilačke službe i bukvalno iznosile ljude iz kuća.

Takođe, vodostaj Zapadne Morave je visok, reka je veoma brza, a i u Topoli su pojedine njive potopljene.

Situacija nije toliko opasna kao u prošlogodišnjim poplavama, ali da ne bi postalo opasno, mora da se reaguje na vreme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: