Gde je srpski kandidat za generalnog sekretara UN?

Beograd -- Izborna trka za novog generalnog sekretara Ujedinjenih nacija uveliko traje, ali Srbija još nije zvanično objavila ime svog kandidata.

Izvor: B92
Podeli

Iz Ministarstva spoljnih poslova, i pored više poziva naše televizije, nije stigao odgovor dokle se stiglo u odlučivanju o tome ko će biti kandidat Srbije.

Odlučivaće se u narednim mesecima shodno proceduri koja je tu, još ima vremena. To su reči šefa srpske diplomatije Ivice Dačića iz aprila prošle godine, na pitanje ko će dobiti podršku Nemanjine 11.

Osam meseci kasnije, 30. decembra, Dačić je ponovo neodređen dajući izjavu - biće na vreme. A vremena sve manje, pošto je šestoro kandidata već i formalno predloženo.

Dok Srbija ćuti, kandidati koji su već predloženi okupiće se od 12. do 14. aprila u zgradi UN na Ist riveru, gde će predstaviti svoje programe.

KANDIDATI PREDLOŽENI DO 1. MARTA 2016.

1. Bivši predsednik Slovenije Danilo Tirk

2. Nekadašnja ministarka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić

3. Bivši predsednik Generalne skupštine UN Srđan Kerim

4. Potpredsednik Vlade Crne Gore Igor Lukšić

5. Bivša direktorka Uneska Irina Bokova

6. Nekadašnja ministarka spoljnih poslova Moldavije Natalija German

Aleksandra Joksimović iz Centra za spoljnu politiku kaže da bi bilo važno da Vlada izađe sa kandidatom, jer bi time Srbija igrala aktivnu ulogu na međunarodnoj sceni.

“Čini se da Srbija u ovom trenutku ima kandidata koji bi mogao privući pažnju. Dakle, Vuk Jeremić je kandidat koji je značajno radio na kampanji i u dosadašnjem periodu. A Srbija u ovom trenutku pokušava na međunarodnoj političkoj sceni da se postavi sa značajnom proaktivnom ulogom“, rekla je ona.

Direktor Centra za jugoistočnu Evropu ugledne Londonske škole za ekonomiju Džejms Ker Lindzi postavlja pitanje zašto se srpska vlada još nije oglasila.

“Kada pogledate listu kandidata vidite da bi Jeremić bio u veoma dobroj poziciji u toj trci, pa je još teže razumeti zašto ga srpska vlada nije podržala, naročito pošto su male šanse da bi sad mogao neki novi kandidat da se pojavi. Veoma je važno da Ujedinjene nacije dobiju snažnog i kredibilnog lidera u ovo vreme velikih kriza i sukoba Zapada i Rusije“, rekao je on.

Kandidaturu još čeka i dosadašnji šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak, koji važi za jednog od glavnih kandidata za funkciju prvog čoveka UN. Njegova kandidatura je neizvesna zbog političke krize u Slovačkoj nakon izbora održanih prethodnog vikenda.

Politika

strana 1 od 8307 idi na stranu