Oznaka hitno: Svetski mediji o izborima u Srbiji

Svetske agencije izvestile su pod oznakom hitno da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić raspisao prevremene parlamentarne izbore za 24. april.

Izvor: Tanjug

Petak, 04.03.2016.

19:00

Oznaka hitno: Svetski mediji o izborima u Srbiji
Foto: Tanjug, arhiva

Agencije su istakle da izbori padaju usred migrantske krize i bolnih reformi koje Srbiju vode pred vrata EU.

Upravo na taj "reformski" momenat ukazuje britanski Rojters, koji ističe da je Srpska napredna stranka daleko u vođstvu prema anketama javnog mnjenja i da sada, prema analitičarima, pokušava da iskoristi svoju snažnu poziciju pre nego što nastupe još bolniji efekti reformi.

Stiče se utisak da investitori veruju da će buduća vlada SNS sprovesti reforme obećane u dogovoru sa MMF, kaže Rojters i podseća da je Fond odložio završetak četvrte revizije do formiranja nove vlade.

Američki Asošiejted pres takođe komentariše da vladajući konzervativci nastoje da učvrste vlast usred dubokih ekonomskih problema i tenzija nastalih zbog tranzita na desetina hiljada migranata kroz Srbiju.

AP prenosi i izjavu Nikolića nakon potpisivanja ukaza o raspisivanju izbora da bi bio srećan ako bi vladajuća koalicija predvođena SNS i premijerom Vučićem pobedila.

Sve ankete predviđaju stranci premijera Aleksandra Vučića "komfornu pobedu na izborima, dok je prozapadna opozicija previše rasparčana da bi predstavljala ozbiljan izazov", objavljuje AP.

Takođe se dodaje da se očekuje uspon krajnje desničarskih proruskih grupa koje 2014. godine nisu ušle u parlament.

Američka agencija citira Nikolićeve reči da "opozicija nema želju da sprovodi reforme" i da "loše stvari mogu da se dogode ako aktuelna vlada izgubi podršku".

AP prenosi i ocenu političkog analitičara Zorana Stojiljkovića da su izbori "očekivani, ali nepotrebni" te da naprednjaci žele da ojačaju svoju vlast pre nego što se suoče sa "neprijatnim" ekonomskim i političkim razvojem situacije koja se očekuje da pogodi Srbiju u bliskoj budućnosti.

Kroz Srbiju je prošlo skoro milion migranata i izbeglica na putu ka centralnoj i zapadnoj Evropi, podseća AP i dodaje da su desničarske grupe kritikovale vladu zbog postupanja u krizi zagovarajući oštrije mere protiv masovne migracije.

Ultranacionalističke partije su takođe zahtevale da Srbija odloži svoje planove za članstvo u EU i umesto toga uspostavi bliže veze sa tradicionalnim saveznikom Rusijom, podseća AP i navodi da su "proruske grupe" zahtevale da se održi referendum o ulasku Srbije u NATO, istovremeno kad i prevremeni izbori, a da je Vučić rekao da referendum nije potreban zato što će Srbija ostati vojno neutralna i neće se pridružiti nijednom vojnom savezu.

Agencija Frans pres iznosi očekivanje da će proevropski premijer Aleksandar Vučić ojačati vlast na trećim izborima za četiri godine u Srbiji.

Do raspisivanja izbora dolazi usred krize zbog priliva izbeglica u Evropu koji je bez presedana, navodi AFP, uz komentar da je premijer Vučić zaslužio pohvale za odnos Srbije prema desetinama hiljada izbeglica koje su prošle kroz njenu teritoriju prošle godine.

I francuska agencija podseća da je Vučićeva vlada uz zahtev za raspisivanje prevremenih izbora navela da joj je neophodan mandat da dovrši reforme koje će omogućiti sedmomilionskoj zemlji da se pridruži EU.

"Izbori će biti referendum o tome da li Srbija želi da bude moderna, evropska zemlja do 2020. godine", podseća AFP na reči premijera Vučića.

SNS trenutno ima apsolutnu većinu u parlamentu, a prema poslednjim anketama, izgleda da će osvojiti podršku polovine birača u aprilu, navodi Frans pres.

Agencija navodi i ocenu Srđana Bogosavljevića, direktora Ipsos stratedžik marketinga, da se raspisivanjem izbora sada izbegavaju izbori 2018. godine kada će, kako kaže, Srbija biti pod većim pritiskom da ispuni preduslove za prijem u EU.

On je rekao da nedavne ankete "pokazuju da Vučić ne samo da nije izgubio popularnost, već naprotiv, većina smatra da je Srbija krenula u dobrom pravcu".

Sve agencije ne propuštaju da podsete na politički put premijera Vučića, od nacionaliste do reformiste posvećenog evropskim integracijama.

Stručnjak za Balkan sa Londonske škole ekonomije Džejms Ker-Lindzi ukazuje za Frans pres da "postoje veoma snažna mišljenja o njemu na obe strane".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: