ID pogubila osmoricu holandskih džihadista

Pripadnici Islamske države pogubili su u Siriji osmoricu Holanđana, članova te ekstremističke grupe, optuživši ih za dezerterstvo, saopštili su danas aktivisti.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.02.2016.

23:36

Default images
Foto: Beta/AP

"Islamska država je pogubila osmoricu holandskih boraca u petak u Madanu, u provinciji Raka, pošto ih je optužila za pobunu i pokušaj dezerterstva", naveo je na Tviteru Abu Mohamad, član građanske grupe novinara "Raka se tiho ubija".

Proteklog meseca tenzije u Raki su uzavrle između 75 holandskih džihadista, među kojima ima i boraca marokanskog porekla, i operativaca Islamske države iz Iraka, tvrdi RBS S, prenela je agencija AFP.

Ta novinarska grupa navodi da su članovi Islamske države zarobili još trojicu holandskih džihadista i optužili ih da su želeli da pobegnu, a jednog od njih su pretukli na smrt tokom ispitivanja.

Lideri Islamske države u Raki su odredile izaslanika koji je trebalo da reši spor unutar "članova holandske ćelije", ali su ga oni ubili, navodi RBS S.

Potom su lideri Islamske države u Iraku naložili da se pohapse svi članovi holandske grupe i da se drže zatvoreni u Tabaki i Madanu u Siriji.

AFP navodi da sirijska Opservatorija za ljudska prava nije mogla da potvrdi ove navode.

Prema podacima holandske obaveštajne službe, 200 ljudi iz Holandije, među kojima 50 žena, pridružilo se takozvanoj Islamskoj državi u Siriji i Iraku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: