Nusra front provocira Rusiju

Nusra front namerava da isprovocira Rusiju kako bi primirje u Siriji bilo okončano.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.02.2016.

23:19

Default images

Ovo je saopštio je jedan od boraca ove terorističke organizacije, u razgovoru s novinarom nemačkog lista "Velt" u jednom turskom kafeu.

Tridesetsedmogodišnji terorista iz "najopasnijeg ogranka" Al Kaide u Siriji i Iraku rekao je da se zove Abu Musab el Siri. Primirje u Siriji o kojem su se 27. februara dogovorile Rusija i Sjedinjene Američke Države nazvao je "glupim".

"Velt" podseća da Nusra front i DAEŠ nisu uključeni u dogovor o prekidu vatre: ruski i američki avioni će ih napadati i dalje.

Bombe malo brinu Abu Musaba, navodi autor. Njegov sagovornik smatra da organizacija kojoj pripada, a koju čini 10.000 ljudi, ima realnu snagu u Siriji i dodaje da Nusra front namerava da okonča primirje.

"Nusra front želi da prekid vatre propadne. I za to već postoji strategija: provokacija Rusa", piše "Velt".

Na severu Sirije, prema pisanju lista, ekstremisti se bore protiv sirijske armije u savezu s "organizacijama umerenih ustanika".

U poslednjih nekoliko dana džihadisti su navodno odveli odatle svoj kontingent, ali deo boraca i dalje je na liniji fronta.

Nusra front namerava da ciljanom ofanzivom isprovocira rusku avijaciju da odgovori. Tada će se na liniji vatre nehotice naći i "umerenije" organizacije koje se bore na istoj strani s ekstremistima. Čim oni budu napadnuti, primirje će biti okončano.

Abu Musab smatra da građanski rat u Siriji može da se završi samo onda kada Bašar el Asad bude svrgnut.

"Potrebno je i dalje boriti se protiv režima, sve ostalo je iluzija", rekao je on novinaru "Velt".

Mnogi stručnjaci organizaciju Nusra front smatraju većom pretnjom svetu od ID.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: