Mladi matematičari i fizičari stigli sa medaljama

Mlade matematičare i fizičare, koji su na međunarodnom takmičenju u Bukureštu osvojili 11 medalja, na aerodromu su dočekali samo porodice i prijatelji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.02.2016.

20:45

Mladi matematičari i fizičari stigli sa medaljama
Foto: B92

Srbija se još jednom ponosno osmehnula svetu, ovog puta zahvaljujući mladim matematičarima i fizičarima, budućim naučnicima i velikim imenima.

Svoje prve impresije podelili su sa najbližima, a potom i sa našom ekipom.

"Nismo očekivali ovakav uspeh, ali eto vratili smo se sa ovim peharom, osvojili smo prvo mesto timski, a i ovako smo dosta medalja osvojili", kaže Mihajlo Sporić, koji je osvoji zlato iz fizike.

"Mnogo smo srećni stvarno, dosta smo radili i potrebno je dosta sreće da bi se osvojila medalja", priča Darko Golubović, koji je na takmičenju iz fizike osvojio bronzu.

"Stvarno je bilo lepo, jedno novo iskustvo, ipak otići na inostrano takmičenje, videti kako izgleda takmičiti se i predstaviti vašu zemlju, to je stvarno velika čast", kaže Katarina Petrović, koja je osvojila bronzu iz fizike.

Koliko je ovakav uspeh važan za naše srednjoškolce nije teško zamisliti. Vođa trofejne ekspedicije kaže da se u drugim zemljama vodi računa o pripremama i da u odnosu prema osvajačima medalja malo zaostajemo.

"Ovo bi zapravo trebalo da bude podsticaj ostalima, onima koji nisu tako uspešni i da shvate da nauka zapravo nije ništa strašno, posao kao i svaki drugi, i da ima mnogo lepih stvari koje mogu da nauče i da je bavljenje naukom izuzetno lep posao", kaže Božidar Nikolić, sa Fizičkog fakulteta, koji je i vođa puta.

Na takmičenju u Bukureštu, Srbija se borila sa jakom konkurencijom, kao što su Rusija, Kina, Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija. Ipak, svetske sile ovog puta ostale su u senci velike dece iz jedne male zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: