Ubuduće nećete morati da vadite svakakve izvode

Skupština Srbije usvojila je Zakon o opštem upravnom postupku kojim građanima i privredi treba da se obezbedi lakše dobijanje neophodne dokumentacije.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 29.02.2016.

15:00

Ubuduće nećete morati da vadite svakakve izvode
Foto: Thinkstock

Građani će podnositi zahteve, a dokumenta će pribavljati državni organi iz službenih evidencija.

Tako će, na primer, troškovi promene ličnih dokumenata po promeni prezimena nakon venčanja umesto dosadašnjih 10.665 dinara posle primene zakona iznositi 7.170 dinara, troškovi ostvarivanja prava na upis deteta u predškolsku ustanovu umesto dosadašnjih 2.509 dinara 854 dinara, a troškovi prijave ličnog imena deteta zbog upisa u matičnu knjigu rođenih i prijavu prebivališta umesto 3.402 dinara 584 dinara.

Da bi se to obezbedilo ,predviđena je i individualna odgovornost službenika koja podrazumeva prekršajne i novčane kazne od 5.000 do 50.000 dinara.

Građani će biti oslobođeni od plaćanja takse za ta dokumenta.

Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu je radi boljeg sprovođenja zakona predvidelo obuke službenika, elektronsko umrežavanje baza podataka i niz drugih aktivnosti koje treba da omoguće potpunu promenu u ophođenju administracije, kako prema svojim korisnicima, tako i prema poslu koji obavljaju.

Puna primena tog zakona planirana je od jula 2017. godine, a primena pojedinih odredaba počeće za 90 dana od usvajanja u parlamentu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: