Univerzitet Tafts dodelio nagradu CANVAS-u

Beograd -- Masačusetski Univerzitet Tafts dodelio je ove godine prestižnu nagradu “Dr Žan Majer” beogradskom Centru za primenjene nenasilne akcije i strategije.

Izvor: B92
Podeli

Priznanje, koje se dodeljuje organizacijama i pojedincima za doprinos razvoju svesti akademske i globalne zajednice o gorućim problemima sa kojima se suočava savremeni svet, uručeno je na naučnom simpozijumu u američkom gradu Medfordu izvršnom direktoru CANVAS-a Srđi Popoviću.

Nagrada "Dr Žan Majer" ime je dobila po renomiranom nutricionisti i dugogodišnjem čelniku Taftsa (1976-1993), profesoru koji je bio savetnik nekolicini američkih predsednika, državnih sekretara, Svetske zdravstvene organizacije, UNICEF-a.

Među dosadašnjim dobitnicima nagrade je i Nobelovac Dezmond Tutu, nekadašnji nadbiskup Anglikanske crkve u Južnoj Africi, nadaleko čuven po svom društvenom aktivizmu i borbi protiv aparthejda. Nagradu su dobili i predsednica Svetske banke za Bliski istok i Severnu Afriku Inger Anderson, nekadašnji američki ambasador u Sovjetskom Savezu Džek Metlok (1987-1991), američki ambasador u Siriji Robert Ford (2011-2014), direktor Karnegijevog centra u Moskvi Dmitrij Trenjin..

Izvršnog direktora CANVAS-a Srđu Popovića je američki politički magazin "Foreign Policy" uvrstio u 100 najvažnijih globalnih mislilaca, a časopis "The Wired" pre tri godine proglasio za jednog od "50 ljudi koji će promeniti svet".

Društvo

strana 1 od 144 idi na stranu