Osuda govora mržnje i napada na političarke

Autonomni ženski centar najoštrije osuđuje pozive na silovanje, seksizam i mizoginiju na društvenoj mreži Tviter od strane lidera SRS Vojislava Šešelja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.02.2016.

13:42

Osuda govora mržnje i napada na političarke

Centar je osudio pozive na silovanje, seksizam i mizoginiju koje je Šešelj uputio potpredsednici Vlade Zorani Mihajlović, ali i drugim ženama iz političkog života.

"Tokom proteklih nekoliko dana, Vojislav Šešelj je u nekoliko navrata objavljivao diskriminatorne i prostačke komentare na Tviteru, kojima podstiče obračunavanje sa političkim neistomišljenicima putem ženomrzačkih izjava i otvorenih poziva na silovanje. Pored Zorane Mihajlović, slični komentari upućeni su i o predsednici Skupštine, Maji Gojković, i predsednici DSS-a, Sandi Rašković Ivić. Smatramo da ovakva javna pisanja predstavljaju govor mržnje koji ne sme proći nekažnjeno", navodi se u saopštenju.

Prethodnih dana, na istoj društvenoj mreži, seksističku i prostačku izjavu imao je i funkcioner Demokratske stranke Srbije, Dragan Maršićanin, takođe upućenu potpredsednici Vlade Zorani Mihajlović.

"Ovim slučajevima, koji nisu izolovani incidenti, ponovo je dokazano da se na žene na političkoj sceni Srbije gleda pre svega kroz prizmu pola, koja se koristi kako bi se diskvalifikovalo njihovo političko delovanje. Ovakve izjave javnih ličnosti doprinose širenju mržnje prema ženama i njihovoj degradaciji, posebno u javnoj sferi. U društvu u kome je nasilje prema ženama izuzetno rasprostranjeno, a žene u politici malobrojne i u neravnopravnom položaju, pozivamo na solidarnost u borbi protiv govora mržnje i mizoginije prema svim ženama."

Centar očekuje odlučnu reakciju Poverenice za zaštitu ravnopravnosti kojom bi se ove izjave označile kao gruba kršenja odredbi Zakona o zabrani diskriminacije. "Pozivamo i Žensku parlamentarnu mrežu da svojim saopštenjem obavesti javnost da ovakvi napadi na žene u politici ne smeju i neće biti tolerisani."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: