"Od sutra istraga otmice srpskih državljana"

Već od sutra počinje da radi komisija Ministarstva spoljnih poslova za utvrđivanje svih okolnosti koje su prethodile otmici srpskih diplomata u Libiji.

Izvor: Tanjug

Subota, 20.02.2016.

21:22

Foto: Tanjug

Kako je rekao generalni sekretar MIP-a Veljko Odalović, ispitaće se i eventualni propusti koji su doveli do otmice.

Ambasador Srbije prisustvovao je identifikaciji tela srpskih diplomata, očekuje se da u toku sutrašnjeg dana bude obavljene sve formalnosti i da u ponedeljak popodne tela budu prebačena u Srbiju, kaže Odalović.

Veljko Odalović je za N1 kazao da će, pošto tela stignu, biti obavljena i obdukcija na VMA, da bi se utvrdile sve okolnosti smrti i da bi porodice dobile što je moguće više informacija.

Na pitanje kako je moguće da američka vojska nije znala da se na toj lokaciji nalaze oteti građani, Odalović kaže da je činjenica da se poslednjih godina u ovom regionu, ali i u celoj Libiji desilo mnogo otmica.

Meta su bili državljani i drugih država i to je pomoglo da se dobiju pouzdane informacije od obaveštajnih službi drugih država.

"Što se tiče FBI-ja, to će svakako biti razjašnjeno. Premijer je najavio da će tražiti detaljnijiu informaciju od SAD i kroz to će biti razjašnjeno da li su SAD prepoznale lokaciju, da li su službe SAD razmenile određene informacije. Izvesno je da su SAD prepoznale lokaciju na kojoj je bio jedan od kampova terorista ISIS-a i da je u toj akciji stradalo i dvoje naših. To će pomoći da se razjasne okolnosti otkud naši u tom kampu. Izvesno je da ta kriminalna grupa (koja ih je otela) nije bila izvorno pripadnik ID, ali da su imali tesne odnose“, kaže Odalović.

Komentarišući izjavu premijera Vučića da srpske diplomate nisu imale potrebne naloge MIP-a, Odalović je najavio i temeljnu istragu svih okolnosti koje su dovele do tragedije i dodao da istraga nije do sada bila sprovedena da se ne bi narušile šanse za oslobađanje diplomata.

„Ono što je i premijer rekao i ministar spoljnih poslova, jeste da ćemo kroz pretragu svih procedura i postupanje u fazama dati odgovore na to šta se desilo i gde su bili eventualni propusti. Već je danas formirana komisija koju je ministar u dogovoru s našim pomoćnicima u Ministarstvu formirao i ona će od sutra raditi na utvrđivanju apsolutno svih okolnosti, od onih koje su prethodile otmici, kako se dogodilo i šta se sve dešavalo, pa sve do ove tragedije“, rekao je Odalović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: