Nikolić potpisao zakon o sporazumu s NATO

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić potpisao Zakon o potvrđivanju sporazuma između Srbije i NATO, potvrđeno je za B92 u kabinetu predsednika.

Izvor: B92

Petak, 19.02.2016.

16:45

Nikolić potpisao zakon o sporazumu s NATO
Foto: Tanjug

Skupština Srbije ratifikovala 12. februara Sporazum o saradnji sa NATO-om koji predviđa slobodu kretanja i imunitet svim pripadnicima NATO-a, što je izazvalo oštre polemike u javnosti.

Zakon o saradnji sa NATO-om izazvao je oštre polemike, koje traju već danima, navodi RTS.

Skupština Srbije je 12. februara ratifikovala Sporazum o saradnji sa NATO-om, koji predviđa slobodu kretanja i imunitet svim pripadnicima NATO-a.

Prethodno je skupštinski Odbor za odbranu i unutrašnje poslove dao saglasnost na potvrđivanje sporazuma Srbije i NATO-a za podršku i nabavku (NSPO) o saradnji u oblasti logističke podrške.

Sporazum predstavlja pravni osnov za uspostavljanje odnosa u oblasti logistike, rečeno je na sednici tog skupštinskog tela.

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Zoran Đorđević rekao je 10. februara da je Srbija pristupanjem programu Partnerstvo za mir iskazala interesovanje i za učešće u multinacionalnim operacijama, a da se sporazumom, pored ostalog, smanjuju troškovi za učešće Srbije tim operacijama.

Stupanjem u ugovorni odnos sa tom organizacijom ispunili bi se prethodni uslovi za uvećanje efikasnosti logističke podrške, a ujedno smanjili troškovi angažovanja u multinacionalnim operacijama i dostizanja interoperabilnosti oružanih snaga sa snagama država članica organizacije severnoatlantskog ugovora i partnerskih država.

Đorđević je naveo i da će se potpisivanjem sporazuma stvoriti pravni osnov za uništavanje viška ubojnih sredstava u Tehničko-remontnom zavodu Kragujevac, gde je predviđeno uništavanje oko 4.000 tona ubojnih sredstava.

Đorđević je podsetio da je sporazum potpisan septembra 2015. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

216 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: