Vučić: NATO nam je potreban

Premijer Aleksandar Vučić je rekao da Srbija ostaje vojno neutralna, ali da nam je NATO potreban kao saveznik da štiti i čuva srpski narod na Kosovu i Metohiji.

Izvor: Tanjug

Utorak, 16.02.2016.

12:19

Vučić: NATO nam je potreban
Foto: Tanjug, arhiva

Vučić je na kritike koje su se pojavile u medijima, a dolaze i iz dela "desne" opozicije, zbog sporazuma Srbije sa Severnoatlanstkom alijansom i različitim olakšicama za NATO uzvratio da je reč o političkom licemerju onih koji se busaju kao zaštitnici Kosova i Srba na Kosovu, a nisu bili u stanju "ni džamije da odbrane".

On je takođe podsetio da je taj sporazum potpisan za vreme druge vlasti, da je potom i ratifikovan, a da je tek sada postao tema iz političkih, a ne tobož patriotskih razloga.

"Sada je taj sporazum tema, a nije bio kada je potpisan, jer tema i meta treba da budem ja, a ne oni koji su ga potpisivali", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

On je istakao da inače ne misli da je taj sporazum loš:

"Je l' od NATO tražimo da zaštiti Srbe na severu Kosova a nećemo da mu damo da dođe na sever Kosova? A gde ste uopšte videli te NATO vojnike? Nama je NATO potreban kao saveznik i da čuva naš narod na Kosovu, da ga ne bi čuvali ti licemeri...Hoćete da tražimo zaštitu za Srbe sa severa, a da im ne damo da dođu do severa Kosova?", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da postoje ljudi koji vode računa o našim nacionalnim interesima, ali koji ih ne vode tako što će da udaraju glavom zid, "je l' tako nikome, pa ni zidu, neće da učine uslugu, već će da ga naruže".

"Nemoj da drže predavanja oni koji su doneli sve najgore i najpogubnije odluke za ovu zemlju, oni koji bi sutra da vrate ovu zemlju u izolaciju i oni koji bi sutra da Srbiju uvedu u neke nove sukobe...Samo neka mi ne drže predavanja, jer moraju da nešto nauče, urade, pa onda drže predavanja i pridike", poručio je i dodao:

"Sanda (Rašković Ivić) je 2008. čuvala Kosovo, a ni džamije u Beogradu nije sačuvala", dodao je.

Podvukao je i da on Srbiju neće da uvodi u sukobe i ratove ni sa kim, te da će uvek i od svakoga da je štiti.

"Štitiću i njene nacionalne inaterese. Štitiću Srbe i kad imaju rezoluciju u UN, iako mi se dobar deo vlade buni protiv toga, zato što ne znaju kako će da odu na kafu kod nekog ambasadora, iako imam druge probleme, ja ću da izađem i da stanem i kažem 'ovo ne može'", ukazao je premijer.

Poručuje i da će isto tako da bude i u vezi s Uneskom, ali i kada nam "Hrvati provode jednostrane sankcije".

"I tada ću, iako ima onih članova valde koji mi kažu 'nemojte da odgovaramo istom merom', ja ću da kažem: 'Odgovorićemo istom mesrom i snažnije dok ne povučete svoju meru i nikakv problem nemam'. Ali da se silim i pokazujem mišiće kako ćemo mi da pobedimo i pobijemo NATO...Nama je NATO potreban kao saveznik da nam čuva narod na KiM", ponovio je Vučić.

On je objasnio da Srbija snosi sve troškove zajedničkih akcija sa NATO i ponovio da je taj sporazum neko drugi potpisao, a da on ne misli da je tu nešto loše za Srbiju. Dodao je i da je Srbija suverena zemlja koja uvek i u svakom trenutku može da donese bilo kakvu odluku.

Kaže i da pametnom i mudrom politikom valda čuva narod na KiM i da je to ključna stvar, ali da nema vremena da se bavim stranačkom politikom i odgovara.

"Sve mislim da narod dobro vidi i prepoznaje", zaključio je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

471 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: