Ako Kosovo bude uslov, ne moraju da nas prime u EU

Nadam se da priznanje Kosova nikada neće biti uslov za ulazak Srbije u EU, a ako će to biti uslov za naše clanstvo u Uniji, ne moraju da nas prime, kaže Nikolić

Izvor: Danas

Nedelja, 14.02.2016.

21:17

Ako Kosovo bude uslov, ne moraju da nas prime u EU
Foto: Tanjug, arhiva

"Slušamo uveravanja iz Evrope da to (Kosovo) nije uslov. Ako će to biti uslov za nase članstvo u EU, ne moraju da nas prime, ali ćemo bar urediti državu u 34 poglavlja. Ali ako će u svakom poglavlju stajati da će to i to biti rešeno u skladu sa prištinskim ustavom i zakonodavstvom, onda će jako teško biti snaći se u svim poglavljima", rekao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić u intervjuu listu "Danas".

Prema njegovim rečima, EU, kao u slučaju migrantske krize, pokazuje i koliko je krhka i na terenu odnosa Srbije i Prištine.

"Pokazuje sa jedne strane izuzetan uticaj na Srbiju, a sa druge strane nemoć prema zahtevima Prištine, i to je ono što me čudi i zabrinjava", rekao je Nikolić.

On je naglasio da "ne znamo kako je prakticno zamišljeno poglavlje 35, ali ni kako će da izgleda zatvaranje poglavlja pravno obavezujućim sporazumom".

"To nisam video ni u nacrtu, niti sam čuo u bilo kakvom razgovoru sa komesarima, koji su govorili da nas to čeka i da na to budemo spremni i da Evropa od toga ne može da odustane, jer je to zahtev Nemačke", kazao je Nikolić.

Zajednica srpskih opština, istakao je predsednik Srbije, treba da bude formirana, to je potpisano u Briselu, "ali sad su u Prištini videli da to u stvari predstavlja put da Srbi imaju svoju celinu na svojoj teritoriji i mnogo prava i odatle tvrdnje da to nije u skladu sa njihovim ustavom".

"Šta ćemo sada, ako smo potpisali taj sporazum iz Brisela? Ako ga sa prištinske strane stave pod znak pitanja, što ga ne bi stavili i sa srpske strane, odnosno, kako ćemo dalje da pregovaramo, ako nemamo zajednicu srpskih opština. To ce biti jako teško i tu će (premijer) Aleksandar Vučić da bude na velikom ispitu", rekao je Nikolić.

Na pitanje da li veruje da će Specijalni sud za Kosovo zaista da sudi ratnim zlocincima, Nikolić kaže:

"Verujem da će da sudi, ali ako me pitate da li će da presuduje i donosi odluke i kazne, u to nisam previše uveren. Još nisam video neki sud, koji je sudio istim kriterijumima, istim aršinima Srbima, Albancima, Hrvatima. Uostalom, to se po broju osudenih i po visini kazne apsolutno jasno vidi, tako da nisam siguran".

"Nešto što me apsolutno nagoni na to, to je tragicna sudbina Olivera Ivanovića. Mislim da će neko u sudu koji je formiran u Hagu morati da pravi neku ravnotežu, pa da će neko od Albanaca morati da bude osuđen, ili je možda Oliver Ivanović, da bi se umirili Albanci, doživeo da bez dokaza bude osuden i da sudija kaže da nema dokaza i da je on to morao da zna ili je znao ili je morao znati, tako je rekao bih, u izreci receno", kazao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, Srbija u slučaju Ivanovića može da podigne svoj glas, da razgovara sa svim državama u svetu, sa prijateljima i organizacijama i sa onima koji su nam manje prijatelji.

"Ali da promeni odluku, teško. Srbija nije uspela da promeni nijednu odluku, koja je bila protiv nje i njenih građana, pa tako neće biti ni sa ovom", rekao je Nikolić.

"24. april kao datum odžavanja izbora veoma prihvatljiv"

Izbori će biti ozvaničeni obrazloženim predlogom premijera Aleksandra Vučića za raspuštanje skupštine, a 24. april kao datum odžavanja izbora je veoma prihvatljiv, izjavio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

"Razgovarali smo (Vučić i ja) o tome da će izbora biti svakako proletos. Termin, 24. april, koji je procurio u javnost veoma je prihvatljiv i to je termin za koji će vlada ostaviti rok za raspuštanje skupštine, ali nismo to priveli kraju, jer bi to bilo trčanje pred rudu. To će se znati kada Vučić bude imao obrazloženi predlog za raspuštanje skupštine", rekao je Nikolić.

Na konstataciju da to znači da očekuje raspuštanje parlamenta, a ne premijerovu ostavku, predsednik Srbije je kazao da ne očekuje ostavku, "jer je ona uvek znak da nisi radio dobro".

"Aleksandar Vučić je radio dobro i nastaviće da radi isto kada bude pobedio na izborima. Zašto bi onda podnosio ostavku", rekao je Nikolić.

"Ubeđen sam da će (SNS) formirati vlast, ali zašto moraju samostalno. To je njihova odluka, ali ja nikada ne bih formirao vladu samostalno i da sve ostale stranke ostavim u opoziciji. Neko mora da bude i sa vama, jer im kad-tad dode u glavu da se ujedine, pa makar samo da vas sruše", naveo je Nikolić.

Na pitanje da li traži 30 odsto od osvojenih mandata SNS za svoje ljude u toj stranci, Nikolić je odgovorio da je "to tako besmisleno da to ne ume ni da objasni".

"Razmišljam da sam na Vučićevom mestu da li bih u to poverovao. Mada je mene teško ubediti da se okrenem protiv bilo koga, a posebno protiv Aleksandra Vučića. Aleksandar i ja se razlikujemo po godinama, po tome kako rešavamo neka pitanja. Tako kako smo mi različite ličnosti i svaka stranka ima različite ljude", naveo je Nikolić.

"Od 2014. godine ni jedan ministar nije postavljen zato što sam ja zvao i rekao ovaj je dobar. Ni jedan poslanik. Nisam sa Vučićem razgovarao na tu temu, niti hoću. Aleksandar ima najveću odgovornost i napad na njega usmeren je ka rušenju vlade i čitavog sistema", zaključio je predsednik Srbije.

Na konstatacuju da su Slobodan Milošević i Boris Tadić pogrešili raspisujući prevremene izbore, Nikolić je rekao da je Miloševic bio ubeđen da mu je sve ono što je uradio odbranom od NATO i obnovom zemlje sasvim dovoljno da obezbedi pobedu SPS i nije predvideo da mogu svi da se udruže.

"Boris Tadić je znao da mu partija stoji jako loše i mislio je da je apsolutni pobednik na predsedničkim izborima i da je njegova popularnost dovoljna da izvuče stranku. Ni jedan naš predsednik nije podnosio ostavku zato što je želeo da proveri volju naroda, s obzirom na to da smo svi mi ubeđeni da najbolje radimo svoj posao. Iskljucivo su bili u pitanju stranački razlozi, jer su svi predsednici vodili stranke", kazao je Nikolić.

"Nije bilo uslovljavanja za posetu HR, BiH je kao bolestan čovek"

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarević nije uslovila njegovu posetu Zagrebu.

"Nema uopšte istine (u tome). Sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarević imao sam susret u Zagrebu pre nešto više od dva meseca i ona je rekla - pozvaću vas u posetu početkom iduće godine, ali sačekajte da se formira vlada, pošto ćemo imati izbore. Nakon toga su poceli razgovori dva kabineta", rekao je Nikolić za list "Danas".

Prema njegovim rečima, to su razgovori koji su vođeni nekoliko meseci, "nakon što je vec bilo poznato da sam bio u Vatikanu i šta je proisteklo iz te posete".

"Kao i da je papa rekao da će formirati komisiju, a Sabor Srpske pravoslavne crkve prihvatio dijalog s Rimokatolickom crkvom povodom namere da kanonizuje kardinala Alojzija Stepinca. Papa je prilikom moje posete naglasio da nije njegova želja, da to bude prvi svetac, koga jedna hrišcanska crkva ne priznaje, da on želi svece, koje svi priznaju i poštuju, kao do sada", rekao je Nikolić.

On je naveo da je komisija je pocela da radi, "u njoj su mitropolit Amfilohije, episkop backi Irinej, Darko Tanaskovic, naš ambasador u Unesku, tako da je Kolinda Grabar Kitarović raspolagala sa tim podacima kada mi je rekla da će me pozvati u posetu".

Nikolić je istakao da ne želi da "raspiruje vatru izmedu Srbije i Hrvatske", ali da je "veoma zabrinut zbog činjenice da se širi osećaj ugroženosti medu Srbima u Hrvatskoj".

"U Srbiji više niko ne pobeđuje na izborima vodeći kampanju protiv drugih naroda i država. Narod bi kod nas to smatrao glupošću, ali u Hrvatskoj to još postoji", rekao je Nikolić.

"To vam je sudbina svake hrvatske politicke stranke ili politicara u kampanji i neposredno posle kampanje. Kampanja je još u Hrvatskoj, na žalost dobija na tome ko će bolje da zaštiti Hrvatsku od Srbije, kao da je Hrvatska ugrožena od Srbije", rekao je on, navodeći da "treba sacekati još jedno dva meseca".

Kada je reč o Bosni u Hercegovini, predsednik Srbije smatra da je BiH "kao bolestan covek".

"U duši je bolesna, to sam rekao i Angeli Merkel u Dubrovniku. Ta trojica kopredsednika u BiH uvek se lepo druže, ali kako im žive entiteti, kako im žive narodi, to ne pitaj nikog od njih. Pitajte ih svu trojicu - ko je Bosanac od njih. Niko. Gledaju kako da je svako na svoj nacin podeli. Bošnjaci ne žele da je dele, pošto dominiraju, Srbi žele da se odvoje pošto imaju svoju celinu, Hrvati bi se svakako lepili za Hrvatsku", rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, "najlakše je (predsednika RS Milorada) Dodika optuži da upropštava Bosnu, jer on svojom građom i glasom predstavlja dobar cilj, a nije svrha Dejtonskog sporazuma upropašćavanje Bosne".

Na konstataciju da Dodik ipak insistira na referendumu o sudstvu i tužilaštvu, predsednik Srbije je odgovorio da bi "to bio jedan od onih referenduma, posle kojih ne možete više ništa da sprovedete".

"Za ispunjavanje Dejtonskog sporazuma ne treba nam referendum, već pravni tim, koji će da se izjasni da li je rušenje BiH insistiranje na tačkama na kojima Republika Srpska insistira, za koje je pominjala referendum, pa da vidimo da se ukrste koplja u vezi Dejtonskog sporazuma, kao što i mi treba jednog dana da ukrstimo koplja na rezoluciji 1244, da vidimo šta je to i da vidimo ko prihvata kao aksiom da je ona promenjena, a te promene danas nas mnogo koštaju", naveo je Nikolić.

Na pitanje da li je izgladio odnose sa predsednokom Crne Gore Filipom Vujanovicem, nakon izjave da Crna Gora dozvoljava da neko drugi upravlja njome, Nikolić je odgovorio da nema zašta da se izvinjava.

"Nemam zašta da zovem i kažem - hajde da se mirimo. Nismo se svađali, ali ako ja ne smem da kažem kako žive Srbi u Crnoj Gori, ako ne smem da kažem da će, zbog želje Crne Gore da bude u NATO, biti upropašcena mnoga tradicionalna prijateljstva, pa i ona koja imaju Srbi u Crnoj Gori, onda to nije dobro. I da su uveli sankcije SAD, rekao bih nije dobro", rekao je Nikolić.

"Time ne dobijate ništa, izuzev nekakvog politickog poena kod onih koji su te sankcije uveli, ali razmislite gde vam je država vezana, kako može da ostvari dohodak, odakle dolaze turisti, ko gradi hotele na Jadranskoj obali u Crnoj Gori, pa onda uvodite sankcije. Nije mala stvar uvoditi sankcije, pogotovo kad se ima u vidu odnos u veličinama, onda je zanemarljiv uticaj tih sankcija. Ne verujem da je iko i insistirao da Crna Gora mora da uvede sankcije. Ni nama niko nije rekao da moramo da uvedemo sankcije, a mi smo malo veći od Crne Gore", naveo je Nikolić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

118 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: