Pupovac pisao Kolindi: Pljuju me i viču - četniče

Zagreb -- Milorad Pupovac, predsednik Srpskog narodnog vijeća poslao je pismo predsednici Hrvatske u kojem je upozorio na porast atmosfere netolerancije u Hrvatskoj.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Foto: Beta, arhiva
Foto: Beta, arhiva

Pupovac je u pismu Kolindi Grabar Kitarović upozorio i na porast poruka mržnje prema političkim, etničkim i drugim manjinama u Hrvatskoj

Na nešto manje od četiri stranice Pupovac je nabrojao slučajeve pretnji koje iz desnih krugova trpe zagovornici antifašizma, a sve je više i slučajeva nasilja. Od toga nije pošteđen ni on, koji je o svom iskustvu obavestio Grabar-Kitarović. Isto ovo pismo dobili su i premijer Tihomir Orešković i Željko Reiner, predsednik Hrvatskog sabora, a kako kaže sam Pupovac o njemu su obavešteni Tomislav Karamarko i Božo Petrov.

"Predstavnici manjina su još u maju upozoravali na porast ksenofobije. Tada smo imali vrlo sadržajan razgovor s predsednicom, a kako je njena i ustavna dužnost da štiti ljudska prava i prava manjina, videvši da su negativne pojave sve češće, logično je bilo da se njoj obratimo", rekao je Pupovac.

U Pismu Pupovac navodi da je nedavno više javnih osoba, novinara, glumaca, režisera, verskih vođa, političara, aktivista za ljudska prava i nevladinih organizacija “doživelo pretnje i izlive govora mržnje” - od Mirjane Rakić, Olivera Frljića, Nine Violić do mitropolita Porfirija. A u slučaju aktiviste za ljudska prava Zorana Pusića prešlo se s reči na delo i, uz grafite u kojima mu se želi smrt, nožem su rasparane gume na njegovom automobilu.

Ono što se u ovom pismu spominje prvi put podatak je da je odnedavno i Pupovac izložen otvorenim uvredama.

“Navešću primjer svog iskustva jer sam i sam iskusio posledice atmosfere netolerancije i poruka mržnje u intenzitetu i u sadržaju na koji ih nisam iskušavao ni u najgorim ratnim godinama kao što su bile 1991-1992. Naime, u svega sedam dana u središtu Zagreba doživeo sam, a zajedno sa mnom i moji prijatelji, komšije, studenti i saradnici koji su se zatekli u mom društvu ili mojoj blizini, da meni nepoznati Ijudi prolazeći pljunu na mene ili me pozdravljaju sa ‘Za dom, spremni!’ ili uzvikuju ‘Pupovac, četniče, idi u Srbiju!’”

U završnom delu obraćanja hrvatskoj predsednici Pupovac je pojasnio da joj nije pisao zbog sebe nego zato što želi da zna kome u Hrvatskoj sadašnje nasilje može doneti bilo što dobro.

“Koji je to razlog, državnički ili stranački, koji bi mogao da opravda ponovno proizvođenje neprijateljstva, netolerancije, mržnje i sasvim mogućeg nasilja u našim životnim sredinama i našoj zemlji uopšte? Poštovana gospođo Predsednice, ni jedno od ovih pitanja neće pronaći svoje odgovore ukoliko ih mi ne potražimo. Naša ih javnost neće osvestiti ukoliko se o njima ne progovori. Ničiji se govor neće tako čuti kao govor onih koji su politički čuvari ustavnosti i zakonitosti”, upozorio je Milorad Pupovac, prenosi "Jutarnji list".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 125 idi na stranu