Incident na debati CIRSD: "Napolje, NATO fašisti"

Debata o američkoj spoljnoj politici i ulozi SAD u savremenim međunarodnim odnosima koja se održava u Beogradu počela je incidentom.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.02.2016.

18:31

Incident na debati CIRSD:
Foto: Tanjug

Grupa od pet-šest mladih u belim majicama na kojima je pisalo "Out America" i "Novi SKOJ pokret" prekinula je uvodnu reč koju je držao predsednik Centra za održivi razvoj (CIRSD) Vuk Jeremić.

Mladići su se okrenuli prema novom američkom ambasadoru Kajlu Skotu i uzvikivali: "NATO fašisti, ovde vam nije mesto!"

Nakon kraćeg incidenta, obezbeđenje je reagovalo i izvelo ih iz hotela u kojem se održava debata, a ispred ih je sačekala patrola policije. Grupa je trenutno na ispitivanju.

“NATO ne čine fašisti. da bi ušao u NATO moraš da budeš demokrata”, odgovorio im je dekan elitne "Flečer" škole Džejms Stavridis.

U sali se u trenutku incidenta nalazilo skoro hiljadu ljudi, među kojima je bio i broj dva ruske ambasade, kao i veliki broj istaknutih svetskih diplomata.

Među gostima, ujedno i učesnicima debate, su američki politikolog Džozef Naj, zatim pomenuti Džejms Stavridis, predsednik vašingtonskog Centra za nove američke studije Ričard Fontejn i bivši poljski šef diplomatije i ministar odbrane Radoslav Sikorski.

Povod za održavanje debate je izlazak 5. broja časopisa "Horizont", koji izdaje CIRSD.

Na skupu je bilo više od 1.200 ljudi, a među njima i 20 ambasadora, poput ambasadora SAD i Nemačke.

Skupu su prisustvovali i mnogi ljudi iz sveta politike i ekonomije među kojima i Mirko Cvetković, Dušan Petrović i Goran Pitić.

Profesor sa Harvarda Džozef Naj je gostujući u Kažiprstu naveo da će podržati kandidaturu Vuka Jeremića na mesto generalnog sekretara Ujedinjenih nacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

101 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: