Zdravko Tolimir preminuo u Hagu

General Vojske Republike Srpske Zdravko Tolimir preminuo je u noći između ponedeljka i utorka u Hagu, saznaju “Večernje novosti“.

Izvor: Beta

Utorak, 09.02.2016.

09:39

Zdravko Tolimir preminuo u Hagu
foto: Tanjug

Tolimir je preminuo u zatvorskoj ćeliji Haškog tribunala, rečeno je beogradskom listu u Boračkoj organizaciji Republike Srpske.

Haški tribunal potvrdio je da je u sudskom pritvoru u Sheveningenu umro penzionisani general Vojske Republike Srpske Zdravko Tolimir, koji je bio pravosnažno osuđen na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici.

"Mogu da potvrdim da je Tolimir preminuo sinoć", izjavio je za Betu portparol Tribunala Nenad Golčevski. Golčevski je dodao da će se Tribunal "uskoro" oglasiti i zvaninčnim saopštenjem o generalovoj smrti.

Radio-televizija RS prenela je izjavu predsednika Boračke organizacije Republike Srpske Milomira Savčića koji je izjavio da je zatečen tom vešću, iako je znao da je Tolimirovo zdravstveno stanje narušeno.

"General Tolimir bio je teško bolestan i kada je uhapšen, praktično je na najgrublji način, u ćebetu, odnesen u pritvorsku jedinicu. Sigurno je da nije imao adekvatnu zdravstvenu negu i lečenje, što je ostavilo posledice na njegovo ionako narušeno zdravlje. Fatalan ishod se, nažalost, mogao očekivati", rekao je Savčić.

General Tolimir bio je pomoćnik za obaveštajno-bezbednosne poslove nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, kome se takođe sudi u Haškom tribunalu.

Žalbeno veće je potvrdilo nalaze sudskog veća da je Tolimir učestvovao u dva zajednička zločinačka poduhvata - ubijanje muškaraca iz Srebrenice i u prisilnoj deportaciji bosanskih muslimana iz Srebrenice i Žepe.

Na osnovu toga, kako se navodi, današnja presuda potvrđuje presudu Tolimiru za genocid, zaveru radi genocida, istrebljenja, ubistva, progone i nehumano postupanje.

Žalbeno veće je potvrdilo da je Tolimir aktivno učestvovao i znatno doprineo ovim udruženim zločinačkim poduhvatima, što je, kako se navodi, dovelo do masovnih ubistava hiljada bosanskih muslimana u Srebrenici i prisilnog raseljavanja hiljada civila iz ove dve enklave.

Sudsko veće je 2012. godine većinom glasova ustanovilo da jeTolimir bio član tzv zajedničkog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bio ubistvo muslimanskih zarobljenika iz Srebrenice i proterivanje civila sa tog prostora.

Tolimir je bio prisutan i u Srebrenici i Žepi u julu 1995. godine kada je izvršen taj zločin i ne samo da je znao šta se dešavalo u tom gradu nego je delio genocidnu nameru i lično predlagao ubijanje izbeglica, a potom pomagao u prikrivanju zločina, utvrdile su sudije. Tolimir je uhapšen krajem maja 2007. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: