Biserko: Daleko smo od pomirenja u regionu

Ceo post-jugoslovenski region se nalazi u dubokoj regresiji u svim oblastima, pa i kada je u pitanju suočavanje sa prošlošću i pomirenje u regionu.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Beta, arhiva
Foto: Beta, arhiva

To je izjavila predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko.

Biserko je, otvarajući međunarodnu konferenciju "Regionalno pomirenje: dometi i problemi", rekla da je Srbija veoma daleko od suočavanja sa prošlošću, a da je pitanje odgovornosti za ratove i zločine "mera spremnosti društva Srbije da se modernizuje".

"Miloševićevo nasleđe je moguće pobediti jedino ako se okrenemo licem prema njemu, a za to još nema volje", rekla je Biserko.

Ona je istakla da su stereotipi nastali krajem osamdesetih u Srbiji danas "zacementirani" i dodala da nacionalni identiteti nastali u zemljama regiona u proteklih dvadesetak godina samo "produbljuju razlike i reprodukuju konflikte".

"Potrebno je uspostaviti moralni minimum koji će omogućiti Srbiji da se konstituiše kao društvo, a taj moralni minimum podrazumeva odnos prema zlu i zločinima", kazala je Biserko.

Konferenciju "Regionalno pomirenje: dometi i problemi" organizovao je Helsinški odbor za ljudska prava, uz podršku američke fondacije NED i Open Society fondacije.

Region

strana 1 od 3451 idi na stranu