U petak sednica, jedina tačka razrešenje Gašića

Beograd -- Predsednica Skupštine Maja Gojković sazvala je za petak novu sednicu, na kojoj će jedina tačka biti predlog za razrešenje ministra odbrane Bratislava Gašića.

Izvor: Tanjug
Podeli

Premijer Srbije Aleksandar Vučić uputio je u subotu Skupštini Srbije pismo sa zahtevom da na vanrednom zasedanju parlamenta 5. februara bude razmatran njegov predlog za razrešenje ministra Gašića.

Vučić je istovremeno ovlastio ministra finansija Dušana Vujovića da obavlja funkciju ministra odbrane do izbora novog ministra.

Premijer je ranije najavio smenu Gašića, zbog nepriličnog komentara novinarki B92 Zlatiji Labović. Rasprava o razrešenju ministra Gašića počeće u 12 sati, piše u sazivu nove sednice.

Prema Zakonu o vladi, ministru prestaje mandat sa svakim prestankom mandata Vlade, izglasavanjem nepoverenja, razrešenjem ili ostavkom.

Ministru je izglasano nepoverenje ili razrešenje većinom glasova od ukupnog broja narodnih poslanika.

Predlog za razrešenje ministra Skupštini Srbije podnosi predsednik Vlade, koji je dužan da parlamentu predloži izbor novog ministra u roku od 15 dana od prestanka mandata prethodnog ministra.

Novi ministar izabran je većinom glasova od ukupnog broja narodnih poslanika.

Od podnošenja predloga predsednika Vlade za razrešenje ministra do odluke Narodne skupštine ministar ne može obavljati svoja ovlašćenja, već njih preuzima član Vlade koga predsednik Vlade ovlasti.

Politika

strana 1 od 8356 idi na stranu