"Pritisci na RS možda odu čak i do promene imena"

Vlasti Republike Srpske ne odustaju. Referenduma o sudu i Tužilaštvu će biti, a pre svega građani će odlučivati o Danu Republike srpske.

Izvor: B92

Nedelja, 31.01.2016.

16:19

Tvrd stav Banjaluke po ovom pitanju za stručnu javnost je donekle i očekivan.

Dan Republike Srpske ili neustavan praznik, kako to tretira Ustavni sud Bosne i Hercegovine. O tome da li će se i kako obeležavati i ubuduće odluku bi kako navode u Banjaluci doneće građani u najskorije vreme.

Profesor Nenad Kecmanović navodi da su pritisci na RS toliki da bi jedan od zahteva uskoro mogao da bude i za promenom njenog imena.

“Već dugo traje taj proces krnjenja RS i to pomalo pada u zaborav. Događa se u kraćim i dužim intervalima, pa se zaboravlja da je Ustavni sud uticao na promenu grba, himne, zastave, imenima ulica, trgova, gradova... Sve je to merama Ustavnog suda ukinuto”, kaže Kecmanović.

Na drugoj strani, potpredsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović ne veruje da će do referenduma i doći.

“Eventalno održavanje takvog referenduma bi moglo dodatno za zakomplikuje prilike u BIH koje su i ovako prilično osetljive zahvaljući brojnim etničkim podelama u BIH. Zaista smatram da će EU pre svega, u određenoj meri i SAD, uspeti da spreče loše posledice eventualnog referednuma”, navodi Đukanović.

Mišljenja stručne javnosti da li politička kriza u Banjaluci i Sarajevu i stalne trzavice vode ka promeni dejtonskog sporazuma su različiita.

“Konretni pristici da se ulazi u reviziju Dejtona vidi se i ovom primeru o Danu republike. Ono što ova vlast RS želi je ne samo da zaustavi te promene u ovoj fazi nego da čak krene u suprotnom smeru, da sve ono što što po Dejtonu spada u RS da se i vrati RS”, ističe Kecmanović.

Prema rečima Dragana Đukanovića, očigledno je da su pokušaji da se izvrši reforma Ustava BIH ostavljena za neki naredni period.

“Sada se zapravo ide više na reformsku agendu, usvajanje određenih zakona i tako dalje. Dakle ne mislim u ovom trenutku da je bilo kakva suštinska promena Dejtonskog sporazuma moguća”, dodaje on.

Brisel sa pažnjom prati sve ono što se dešava u Banjaluci. Sve probleme trebalo bi rešavati dijalogom, a ne refendumom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: