Nikolić: Afrika je prijatelj i saradnik Srbije

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da je Afrika saradnik i prijatelj Srbije i pozvao srpske privrednike da se pojave u Africi.

Izvor: Beta

Nedelja, 31.01.2016.

20:25

Default images
Tanjug

"Ovde se nalazimo među prijateljima i treba ohrabriti posebno naše privrednike da se ovde pojave što pre, zato što se Afrika probudila, ona traži svoje mesto u svetskoj ekonomiji", rekao je Nikolić u intervjuu afričkom listu Kapital na kraju dvodnevnog Samita Afričke unije u Adis Abebi kome je on prisustvovao.

Nikolić je rekao da u Afriku uglavnom sada sa mnogo investicija ulazi Kina koja je takođe strateški partner Srbije sa kojom tu Srbija može zajedno da se pojavi.

"Mislim da je ovaj skup (Samit AU) na kome moramo uvek da prisustvujemo, ako se mi ne budemo ovde pojavljivali pojavljivaće se drugi koji će moći bolje da ostvare svoje interese nego mi", rekao je Nikolić.

Nikolić je rekao da je na Samitu AU prisustvovao kao predstavnik Srbije, jedini predsednik države izvan Afrike koji je pozvan.

Rekao je da Afrika "ne zaboravlja prijateljstvo koje je imala sa Jugoslavijom koje je prenela na Srbiju", i da je prema rečima potpresednika AU, znak da dok Srbija prisustvuje, da će oni biti u stanju da "spreče pokušaje Kosova da se pojavi tu u bilo kakvom svojstvu kako bi šrilo uticaj među međunarodnim organizacijama, iako je veliki broj članica Afričke unije priznalo nezavisnost Kosova".

"Govorili smo o nastavku prijateljstva, o ostvarivanju ekonomske saradnje makar na nivou na kome je to bilo ranije sa Jugoslavijom i o migrantskoj krizi za koju Srbija prima pohvale od svih strana za svoj odnos prema ljudima koji su izbačeni sa svojih ognjišta", rekao je Nikolić.

Nikolić je rekao da je na marginama skupa delegacija Srbije posebno razgovarala sa državama za koje se na glasanju u Unesku ustanovilo da postoje svojevrsni pritisci na njih da svoj stav o nepriznavanju nezavisnosti Kosova makar ublaže time što će biti neutralni onda kada je Srbiji potreban glas onoga ko nije priznao nezavisnost Kosova.

Takođe su razgovarali sa državama koje su priznale nezavisnost Kosova ali koje su na glasanju u Unesku bile uzdržane.

Rekao je da je "Afrika saradnik i prijatelj Srbije" i da kod starih prijatelja treba otklanjati sve nesuglasice i probleme nastale pre mnogo godina, koje treba brzo rešiti da ne bi ugrozili veliko prijateljstvo.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se danas u Adis Abebi s predsednikom Vlade Etiopije Atom Hajlemariam Desalenjom, saopšteno je iz predsednike službe za saradnju s medijima.

Kako se navodi, na marginama 26. Samita Afričke unije koji se održava u Adis Abebi, Nikolić se sastao i sa zamenikom predsedavajuće komisije Afričke unije Erastusom Mvenčeom. Predsednik Srbije razgovarao je i ministrom spoljnih poslova Južnog Sudana Barnabom Marialom Benjaminom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: