MKD: Krivične prijave protiv specijalnih tužilaca

Osnovnom tužilaštvu u Skoplju podnete su krivične prijave protiv tri tužioca Specijalnog tužilaštva i još nekoliko osoba.

Izvor: Beta

Subota, 30.01.2016.

21:07

Default images
Foto: Thinkstock

Prijave su podnete zbog sumnje za maltretiranje tokom obavljana službene dužnosti i nezakonitog uticaja na svedoke, potvrđeno je danas.

Zbog sumnje da je nezakonito uticao na svedoke, Tužilaštvu za organizovani kriminal podneta je tužba i protiv jednog policajca.

Skopsko javno tužilaštvo ne otkriva identitet podnosioca krivične prijave, ali se, prema Televiziji Telma, nezvanično saznaje da se radi o građaninu kojeg su maltretirale nepoznate osobe koje su mu se predstavile kao istražitelji specijalnog tužilaštva.

Specijalno tužilaštvo na čijem čelu je tužiteljka Katica Janeva deo je Dogovora iz Pržina o prevazilaženju poilitičke krize i formirano je da se bavi prisluškivanim razgovorima i kriminalnim radnjama koje iz njih proističu.

Aferu prisluškivani razgovori pokrenuo je lider opozicionog Socijaldemokratskog saveta Makedonije (SDSM) Zoran Zaev, koji je mesecima prošle godine javno emitovao prisluškivane razgovore za koje tvrdi da je neovlašeno snimala vlast i da dokazuju nameštanje izbora, zloupotrebu vlasti i korupciju.

Specijalno tužilaštvo formirano je u novembru, a izbor Janeve su u početku podržavale sve četiri stranke potpisnice Dogovora iz Pržina. U međuvremenu su vladajuća VMRO DPMNE i mediji bliski vlasti počeli da izražavaju nezadovoljstvo radom Janeve i pokrenuli kampanju protiv nje i njenog tima.

Pre četiri dana tim Janeve je smanjen za dva tužioca i sada ima 10 tužioca. Janeva u ponedeljak pred Savetom tužilaca treba da obrazloži da li je pri prijemu prisluškivanih razgovora od Zaeva napravljen zapisnik, što joj svakodnevno osporavaju provladini mediji.

Emitovanje prisluškivanih razgovora na proleće 2015. zaoštrilo je političku krizu u Makedoniji, koja je počela na proleće 2014. kada je SDSM posle parlamentarnih izbora uz obrazloženje da su lažirani i odbio da uđe u skupštinu.

U nameri da reše krizi u junu prošle godine i uz posredovanje SAD i EU, lideri četiri najveće makedonske stranke, tadašnji premijer Nikola Gruevski iz VMRO DPME, Zaev i lideri dve albanske partije Ali Ahmeti i Menduh Tači su potpisali Dogovor iz Pržina, kojim je predvideno i Specijalno tužilašto za krivična dela proizašla iz prisluškivanih razgovora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: