BG: Razbijeni izlozi na Kući za ljudska prava

Protekle noći dogodio se napad na Kuću ljudskih prava i demokratije u Beogradu na kojoj su razbijeni izlozi, navode iz Kuće ljudskih prava na Fejsbuku.

Izvor: B92

Petak, 22.01.2016.

09:38

BG: Razbijeni izlozi na Kući za ljudska prava
Foto: Kuæa za ljudska prava

Osim toga, postavljene su i četiri fotografije na kojima se vidi razbijeni izlog.

Policija je izvršila uviđaj, a u Kući ljudskih prava očekuju da se napadači pronađu i odgovarajuće kazne.

Direktor Jukoma Milan Antonijević rekao je Tanjugu da pretpostavlja da će policija uraditi sve što može da se nađu počinioci, a da napad treba shvatiti kao upozorenje i poziv za borbu protiv nasilja u Srbiji.
Foto: Kuæa za ljudska prava
"Svaki napad koji ne naiđe na adekvatnu reakciju državnih organa samo je dalji poziv za nastavak ovakvih dela", rekao je Antonijević i dodao da i ovaj događaj, iako nije bilo fizičkog napada, treba shvatiti ozbiljno", rekao je Antonijević.

Kuća ljudskih prava u međuvremenu je u saopštenju objavila da je nasilje u društvu sve intenzivnije i da su mete do sada bili predstavnici institucija koje kritički govore o rezultatima vlasti, predstavnici opozicionih stranaka, a sada i organizacije za ljudska prava u Srbiji.

"Napad se događa se u trenutku kada se protivzakonito i nasilno poništava izbor člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije kojeg je predložilo civilno društvo i kada se donose represivni zakoni o okupljanju i javnom redu i miru koji ograničavaju slobodu delovanja građana i njihovih organizacija", navode u saopštenju.
Foto: Kuæa za ljudska prava
Kuća ljudskih prava navodi i da su napadi "kulminacija kampanje koju protiv organizacija civilnog društva vodi državni list Politika koristeći metode iz doba kada je služila Slobodanu Miloševiću i optužujući udruženja građana da rade u interesu stranih sila".

Ta organizacija takođe navodi da još nisu otkriveni naručioci napada na dekana FPN Iliju Vujačića, niti napadači na novinare Davora Pašalića i Ivana Ninića, pomoćnika ministra obrazovanja Milovana Šuvakova i članicu Saveta za borbu protiv korupcije Miroslavu Milenović

Nisu otkriveni ni napadači na pripadnike opozicije na brojnim lokalnim izborima u poslednje tri godine, uključujući incidente u Mionici, navodi se u saopštenju.

Kuću ljudskih prava i demokratije čine Građanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava - YUCOM, Helsinški odbor za ljudska prava i Centar za praktičnu politiku.

Poverenica osudila napad

Foto: Kuæa za ljudska prava
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković najoštrije je osudila napad na prostorije Kuće ljudskih prava u centru Beograda.

Poverenica je pozvala nadležne da rasvetle okolnosti pod kojima su prošle noći razbijene prostorije Kuće ljudskih prava u kojoj su okupljene značajne nevladine organizacije u Srbiji.

"Nevladine organizacije su naši partneri i saradnici, sa kojima se zajednički radi na unapređenju, zaštiti i većem poštovanju ljudskih prava svih u našoj zemlji sa ciljem izgradnje funkcionalnog, demokratskog, ravnopravnijeg i tolerantnijeg društva", navodi se u saopštenju poverenice.

Direktor Jukoma Milan Antonijević objavio je da je predstavnica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković došla u posetu Kući ljudskih prava nakon napada.

Omerović: MUP da pronađe počinioce

Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović izjavio jeda Ministarstvo unutrašnjih poslova mora hitno da pronađe one koji su oštetili prostorije Kuće ljudskih prava i demokratije i tako jasno stavi do znanja svima da je država sposobna svakog da zastiti.

Omerović je u pisanoj izjavi medijima istakao da je napad na prostorije Kuće ljudskih prava i demokratije vandalizam i napad na one koji odgovorno rade u interesu svih građana.

"Do sada su se političkim protivnicima razbijale prostorije, što je jako loše i nedopustivo, ali napadati i razbijati izloge NVO koja je prepoznata kao istinski branitelj prava svakog građanina jeste i napad na pravnu drzavu u kojoj svako ima pravo da radi svoj posao u skladu sa zakonom", naglasio je Omerović.

Nepoznati napadači razbili su u toku noći prozore prostorija Kuće ljudskih prava i demokratije u Beogradu, a policija je izvršila uviđaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: