Poslanici, ne ukidajte autorska prava fotografima

Više udruženja pozvalo je poslanike da glasaju protiv predloga autentičnog tumačenja člana 2. stav 2. Zakona o autorskim i srodnim pravima.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.01.2016.

14:51

Poslanici, ne ukidajte autorska prava fotografima
Foto: Getty Images

Udruženje novinara Srbije (UNS), Udruženje fotoreportera Srbije (UFOS), Foto-asocijacija Vojvodine (FAV), Centar za razvoj fotografije (CRF) i Organizacija fotografskih autora (OFA) traže od narodnih poslanika da na sutrašnjem zasedanju glasaju protiv predloga autentičnog tumačenja člana 2. stav 2. Zakona o autorskim i srodnim pravima koji je Skupštini dostavio Odbor za ustavna pitanja i zakonodavsto.

Usvajanjem pomenutog autentičnog tumačenja, Skupština bi prihvatila da fotografija „koja se pojavljuje i preuzima u elektronskom obliku, bez obzira da li je originalna duhovna tvorevina“ izgubi autorsko-pravnu zaštitu. Na taj način, jedino autori fotografija (od svih autora autorskih dela) bili bi lišeni autorsko-pravne zaštite.

Takođe, usvajanjem ovakvog tumačenja, Zakon o autorskim i srodnim pravima biće protivrečan samom sebi jer je u članu 2, stav 2. fotografija posebno istaknuta kao autorsko delo.

UNS, UFOS, FAV, CRF i OFA pitaju narodne poslanike da li su spremni da preuzmu odgovornost, kada fotografima oduzmu zaštitu autorskih prava, za odštete koje bi država Srbija morala da im zbog toga nadoknadi ukoliko pravdu budu tražili u Evropskom sudu za ljudska prava?

UNS, UFOS, FAV, CRF i OFAukazuju na činjenicu da je ovakvo tumačenje doneto bez javne rasprave, bez konsultovanja struke i da predstavlja proizvoljno tumačenje zakona, tim pre što nije konsultovan nijedan autoritet u ovoj oblasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: