Stratfor: EU je propala i nema joj zamene

Misija Evropske unije je propala, malo je verovatno da joj postoji bilo kakva zamena, izjavio je osnivač i vlasnik istraživačkog centra Stratfor Džordž Fridman.

Izvor: Sputnjik

Nedelja, 17.01.2016.

19:18

Stratfor: EU je propala i nema joj zamene
Foto: Getty Images

Prema njegovim rečima, SAD su već otpisale Evropsku uniju, dok preporuke njenih zvaničnika više nemaju skoro nikakvu težinu.

"Migrantska kriza je veoma jasno pokazala neuspeh evrointegracija, budući da zemlje EU nikako nisu mogle da se dogovore i pronađu zajedničku strategiju", rekao je on i istakao da je do toga došlo jer više ne postoji politički autoritet nijedne države-članice.

"Već sada EU ne može da donosi bitne odluke, samim tim neće moći da odluči i o sopstvenom raspadu", rekao je Fridman portalu "Euraktiv".

On je takođe rekao da će ubrzo sve evropske zemlje prestati da obraćaju pažnju na to šta EU govori.

"Institucije EU sve više liče na muzeje - one su otvorene za posetu i nastavljaju da funkcionišu, iako nemaju nikakvu bitnu ulogu", rekao je Fridman.

Iako Evropsku uniju niko neće likvidirati, dodaje Fridman, ona će po svemu sudeći polako izbledeti iz političkog procesa i svi će je zaboraviti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

138 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: