"Priština ne sprovodi Briselski sporazum"

Kancelarija za KiM navodi da Priština ne sprovodi Briselski sporazum i da je neprihvatljiv predlog o integraciji Srba u institucije sa ograničenim trajanjem.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.12.2015.

20:24

Default images

Beograd je do kraja kooperativan i insistira da se sporazum o integraciji pripadnika Civilne zaštite (CZ) u potpunosti i što brže sprovede, ali je neprihvatljiv predlog o integraciji u institucije koje imaju ograničeno trajanje, smatraju u Kancelariji za KiM.

U pitanju je integracija 16 osoba predviđenih za angažovanje na luksemburškom projektu izgradnje regionalnog vodovoda na severu KiM, koji je oročen na dve godine, a što nije predviđeno u usaglašenom spisku institucija, rečeno je portalu "Kos sev" u Kancelariji za KiM.

Kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri izjavila je prethodno da je Srbija prekršila Briselski sporazum, sprečivši 378 pripadnika Civilne zaštite sa severa Kosova da zvanično potpišu ugovore o radu u kosovskim institucijama.

Iz Kancelarije za KiM su podsetili da je prema sporazumu o integraciji pripadnika civilne zaštite sa severa Kosova, integracija 483 pripadnika trebalo je da se završi do 1. septembra 2015, uz moguće produženje do 15. septembra iste godine.

Sve obaveze u vezi sa sprovođenjem ovog sporazuma Beograd je u potpunosti ispoštovao, osim o prekidu isplate zarada pripadnicima Civilne zaštite, napominju u Kancelariji za KiM i navode da je to učinjeno jer nije jasno određeno kada će druga strana u potpunosti da integriše i počne da plaća preostale pripadnike, kao i sve integrisane pripadnike Civilne zaštite.

"Precizno je dogovoreno i u kojim će institucijama svih 483 pripadnika Civilne zaštite biti integrisano, a to je do sada učinjeno za 105 osoba. Edita Tahiri je potom promenila dogovor i obećala da će puna integracija biti završena do kraja oktobra, pa do kraja novembra, da bi, ponovo samoinicijativno, odredila novi termin - 29. decembar", rekli su u Kancelariji za KiM.

Oni su dodali da su pripadnici Civilne zaštite obavešteni dan ranije da treba da dođu narednog dana u Bošnjačku mahalu u Severnoj Mitrovici na potpisivanje ugovora.

Integracija se završava onda kada Priština dosledno ispoštuje potpisani sporazum i svim preostalim (387) pripadnicima Civilne zaštite za integraciju omogući sva prava koja im iz tog sporazuma pripadaju, smatraju u Kancelariji za KiM.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: