Optužnica protiv bivšeg člana Predsedništva BiH

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv bivšeg člana Predsedništva BiH Borislava Paravca i još tri osobe za ratne zločine na području Doboja i Teslića.

Izvor: Beta

Četvrtak, 31.12.2015.

15:22

Default images

Paravac je bio srpski član Predsedništva BiH kao kandidat SDS-a od 2003. godine, kada je ostavku na tu funkciju podneo Mirko Šarović, i bio je član Predsedništva do 2006. godine.

Optužnica je podignuta i protiv Milana Ninkovića, Andrije Bjeloševića i Milana Savića.

Iz Tužilaštva BiH su istakli da je reč o najopsežnijoj optužnici za ratne zločine na ovom području.

Optuženi se terete da su u periodu od početka maja 1992. godine, pa do kraja 1993. godine, zajedno sa vojnim, policijskim i paravojnim formacijama pod kontrolom struktura tadašnje Srpske autonomne oblasti Severna Bosna (SAOSB) u Doboju, učestvovali u "širokom i sistematičnom napadu usmerenom protiv civilnog stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Doboja i Teslića".

"Optuženi su u širokom i sistematičnom napadu svesno i aktivno učestvovali vršeći dužnosti - optuženi Ninković u svojstvu člana Kriznog štaba Srpske opštine Doboj, optuženi Paravac u svojstvu predsednika Kriznog štaba Srpske opštine Doboj, optuženi Bjelošević u svojstvu načelnika Centra službe bezbednosti (CSB) Doboj i člana Kriznog štaba i optuženi Savić u svojstvu zamenika načelnika CSB Doboj, te počinili krivično delo zločin protiv čovečnosti", navedeno je u optužnici.

Optuženi se terete za ubistva, nezakonita zatočenja civila u logorima, mučenja, zlostavljanja, premlaćivanja i pljačkanje stanovništva i progon sa teritorije pod kontrolom SAOSB gotovo celokupna populacije bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

"Više desetina hiljada građana bošnjačke i hrvatske nacionalnosti proterano je sa područja Doboja i Teslića", navodi se u optužnici Tužilaštva BiH.

Optuženi se terete za organizovane napade vojske, policije i paravojnih formacija na naselja, sela i mesta nastanjena stanovništvom bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, u kojima su ubijani civili ili zarobljavani i odvođeni u logore na više lokacija na području Doboja.

"Tokom progona, počinjeno je ubistvo više stotina žrtava, koja su počinjena pojedinačnim i grupnim ubistvima i streljanjima zatočenih civila, od kojih su neke od žrtava ukopavane u masovne grobnice, te posle rata ekshumirane i identifikovane, dok se za delom žrtava još traga", stoji u optužnici.

Počinjeno je i nezakonito zatvaranje više hiljada osoba u logore na više lokacija, gde su žrtve mučene, zlostavljene i premlaćivane, što je ostavilo trajne posledice na zdravlje mnogih preživelih žrtava, navedeno je u optužnici.

Optuženi se terete i za uništavanje većeg broja verskih i kulturnih objekata na području Doboja, Teslića i okoline, koji su služili verskim potrebama stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti i bili zaštićeni spomenici kulturne baštine na tom području.

Podignuta optužnica je predmet Kategorije 2, u kojem je istraga započeta u tužilaštvu Haškog tribunala, posle čega je predmet prosleđen na postupanje Tužilaštvu BiH.

“Tužilac Posebnog odeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH je, zajedno sa istražiocima i saradnicima, sproveo temeljnu istragu i prikupljanje dokaza, nakon čega je podignuta optužnica, koja je najopsežnija optužnica za ratne zločine na području Doboja i Teslića", naglašava se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH će krivicu i odgovornost optuženih dokazivati pozivanjem 214 svedoka i stručnih veštaka, a uz optužnicu je priloženo više stotina materijalnih dokaza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: